Zhvg hvg.hu 2022. április. 25. 15:32

Nyakunkon a fészekelhagyási szezon, jobban jár a kismadár, ha sorsára hagyjuk

Nem árvák, nem kell megmenteni és összeszedni a talált madárfiókákat – figyelmeztetnek a madárvédők.

Közeledik a madárfiókák tömeges fészekelhagyási szezonja, de hiába találkozunk magányosnak tűnő fiatal madarakkal a településeken, túlnyomó többségük nem szorul segítségre – figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), amely szerint

a legnagyobb segítség számukra az, ha nem visszük haza őket!

Ugyanez a helyzet a kirándulás során talált, szüleikre várva mozdulatlanul fekve rejtőzködő őzgidákkal, nyúl-, nyest- és mókuskölykökkel, vadmalacokkal,

amelyeket jó szaglású szüleik miatt megfogni sem szabad!

Az MME szerint a kis és közepes testű madárfajokra általánosan jellemző, hogy

  • a fiókák még a teljes röpképesség elérése előtt elhagyják a fészket,
  • a sűrű aljnövényzetében bujkálnak,
  • a kertben, parkban, utcán ücsörögnek a földön,
  • hangosan csipognak,
  • magányosnak tűnnek.

A látszat azonban csal, semmi bajuk, csak arra várnak, hogy a közelben táplálékot kereső szüleik végre hozzák az ételt, így szükségtelen, sőt, a madarak számára kifejezetten káros, ha hazavisszük őket.

Mért? Mert

  • nem tudjuk megtanítani megtanulni a túlélésükhöz nélkülözhetetlen viselkedési formákra,
  • könnyen lehet, hogy a szülők által hordottnál sokkal gyengébb minőségű élelmet adunk nekik, amivel maradandó egészségkárosodást is okozhatunk.

Az MME szerint ilyenkor a legjobb, ha a nyílt helyen üldögélő a fiókát óvatosan megfogva a legközelebbi sűrű aljnövényzetfoltba, bokor alá helyezzük. Ha pedig leszakadt a fiókás fészek, vagy a viharos időben kiestek a fiókák, akkor telepítsük őket vesszőkosárba, amit ágak közé teszünk. A tennivalókról egy infografikát is készítettek.

tudatos mindennapok
Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.