Zhvg hvg.hu 2021. június. 07. 13:57

A lezárások megmutatták, hogyan melegítik tovább a légkört a lökhajtásos gépek

Tavaly tavasszal a korábbi évekhez képest kevesebb olyan felhő képződött, ami bent tartja a légkörben a meleget.

Nemzetközi kutatók bebizonyították, hogy a légiközlekedés nem csak kibocsátott káros gázok által járul hozzá a globális felmelegedéshez. A Lipcsei Egyetem német kutatói, valamint a francia Pierre-Simon Laplace Intézet, illetve a brit Imperial College London munkatársai azt vizsgálták meg, hogy a lökhajtásos repülőgépek által képzett cirrus típusú felhők mennyisége hogyan alakult a koronavírus-világjárvány miatt bevezetett utazási korlátozások idején, a korábbi évek hasonló időszakához képest.

A 30 kilométer felett képződő, áttetsző cirrus felhők nagy jégkristályai ugyan visszaverik a nap sugarait az űr felé, de csak kis részben. Jóval nagyobb mértékben sugározzák vissza a felmelegedő föld által kibocsátott hőt, így nettóban hozzájárulnak a klíma melegedéséhez.

A kutatók kimondottan a magasan szálló lökhajtásos gépek kondenzcsíkjaira, illetve az azokból képződő cirrusokra fókuszáltak. Eredményeik sokatmondók:

a járvány miatti korlátozások idején 9 százalékkal kevesebb cirrus képződött, mint a korábbi időszakban, ráadásul csökkent a felhők sűrűsége is: 2 százalékkal.

“A tanulmányból látszik, hogy a repülők kondenzcsíkjai miatt több cirrus képződik, amelyek hatással vannak a globális felmelegedésre – idézték a Lipcsei Egyetem közleményében a kutatást vezető Johannes Quaas professzort, aki szerint eredményeik hozzájárulhatnak, hogy a klímamodellek számítása során figyelembe vegyék ezt a tényezőt is. A professzor szerint kutatásuk nyomán arra is lehetőség nyílik, hogy úgy tervezzék meg a repülőgépek útját – például a légifolyosók nagyobb elkülönítése révén –, hogy megelőzzék a kérdéses felhők képződését.

zöldre át

Az energia jövője: miből, hogyan és honnan?

Egyre nagyobb szeletet hasítanak ki az energiatortából a megújulók, ám ezek a források jelenleg nem minden esetben képesek az energetika problémáira teljeskörűen megoldásokat nyújtani. A sürgető cél a néhány évtizeden belüli karbonsemlegesség, ehhez azonban új energiaforrásokra lesz szükségünk, vagy a meglévők hatékonyságát kell jelentősen megnövelnünk? Szakértők mondják el, hogyan látják az energia jövőjét.

Hirdetés
EURO 2020 - kövesse a foci-Eb összes hírét a hvg.hu-n!
Vállalkozás Dobos Emese 2021. június. 20. 18:00

Magyar faluból, nyugdíjasokkal veszi fel a harcot a világcégekkel egy vállalkozás

Immár 27 asszonynak ad munkát a tardi Matyodesign társadalmi vállalkozás, akik akár 100-120 ezer forintot is "összehímezhetnek" nyugdíj mellé egy hónap alatt. A koronavírus-járvány azonban nemcsak a viszonteladóikat érintette hátrányosan, de a pandémia előtt induló új üzletágukat, a szervezett túrákat is. Az értékesítési modelljük azonban fordult. Váczi Rozival, a Matyodesign alapítójával beszélgettünk Tardon.