Viharos idők jönnek az ázsiai pálmaolaj-termelőkre.
Kiszámíthatatlan a pálmaolaj idei ára a koronavírus-járvány miatt – írja a foodnavigator.com. A szakértők arra számítanak, hogy a malajziai pálmaolaj ára például emelkedni fog, ami nem jó hír az ezt használó ipar számára.
A járvány miatt bevezetett határzár miatt munkaerő-hiány van az olajpálma-ültetvényeken, ami egyrészt a termelékenység csökkenéséhez, másrészt szintén magasabb árakhoz vezet.
A termelési kihívások mellett az ázsiai pálmaolaj-ágazat több nyugati országgal is csatát vív a fenntarthatóság és az emberi jogok miatt. Ezek szintén negatív hatással lesznek a pálmaolaj piacára idén.
A pálmaolajat számtalan területen használják fel: fontos alapanyaga az élelmiszeriparnak és a kozmetikai ipar is számtalan területen alkalmazza.
Simon Anita: A hulladék értékes tud lenni, érdemes ezt kihasználni
Új mentalitásra van szükség a hazai hulladékgazdálkodási piacon, amelyet alaposan megrostál majd az elkövetkező egy-két év, véli az Alteo szakértője. Vélemény.
Pálmaolajban fürdik a világ, de tényleg a bojkott a megoldás ez ellen?
Lehet-e fenntartható a pálmaolaj?
"Mi csak a gyümölcs ízét tudjuk megőrizni": a magyar szörpforradalom egyik bölcsőjében jártunk
Addig gépesítünk, amíg az nem megy a minőség rovására, vallja Galajda Péter, aki azért kezdett el szörpöt gyártani, mert nem talált megfelelőt a piacon. A Mayer szörp mára az egyik legismertebb prémium élelmiszer lett, ahol ugyan mindig van a polcon a nagymama főzetét idéző eperszörp, de kísérleteznek chilivel és kaporral is.