Zhvg hvg.hu 2020. november. 06. 14:07

Fogolydilemma: vörös migránsok miatt aggódik a Madártani Egyesület

A szapora, életerős jövevények kiszoríthatják az őshonos fajt.

Nyílt levéllel fordult az agrárminiszterhez a Magyar Madártani Egyesület a vörös fogoly ügyében. A Nagy Istvánnak címzett üzenetben arra reagálnak, hogy egy rendelet lehetővé tette Magyarországon a vörös fogoly vadászatát és "kibocsátását", vagyis tenyésztését. A rendelet célja, hogy sportvadászat céljára tenyészthessék a fajt.

Az MME szerint komoly ökológiai kockázattal jár minden "idegenhonos" gerinces faj betelepítése. A vörös fogoly (Alectoris rufa) soha nem költött Magyarországon, meghonosítása pedig mindenre kiterjedő hatásvizsgálat nélkül súlyos veszélyt jelent.

Az egyesületet nemcsak általában az ökoszisztéma iránti aggódás vezérli, hanem a fajvédelem is: a nálunk honos szürke fogoly populációját féltik a strammabb, alkalmazkodóképesebb és szaporább vörös változattól, amely szerintük dominánssá válhat. (Érdekes, hogy a mókusoknál pont fordított a helyzet: a szürke mókusok szorítják ki a vörösöket ott, ahol megvetik a lábukat.)

Azt is írják, hogy az agrárminisztérium alá tartozó ágazatoknak – a vadgazdálkodásnak, természetvédelemnek és mezőgazdaságnak – az őshonos fogolyfaj megőrzésén kellene munkálkodniuk, így a rendelet morális kérdéseket is felvet. Kifogásolják továbbá, hogy nem történt szakmai egyeztetés a természetvédelemmel foglalkozó kutatóintézetekkel és civil szervezetekkel. Mindezek miatt a rendelet visszavonására szólítják fel a minisztert, valamint arra, hogy tegyen lépéseket a szürke fogoly védelméért.

zöldre át
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Itthon Ballai Vince 2021. április. 13. 20:00

„Az első hullámot még kinevettük, most napról napra jönnek a megdöbbentő halálesetek”

Egy család negyvenes éveiben járó testvérpárja – csak egy példa az Ózd környéki roma közösségekben koronavírus miatt elhunytak közül. A vírus nem válogat, egy helyi háziorvos szerint többségi és a kisebbségi közösségekben egyformán tombol a járvány. A romák körében mégis nagyobb a kockázat, de nem csak az általánosan rosszabb egészségi állapotuk miatt.