Zhvg MTI / hvg.hu 2020. október. 27. 15:55

Nem kezdett el befagyni a sarkvidék, ez extrém telet hozhat Magyarországon is

Sosem volt még olyan, hogy október végére ne indult volna el a nyarat követő visszafagyás a sarkvidéken. Az OMSZ szerint ez azt jelentheti, Magyarországon is kemény tél lesz, rendkívüli hidegekkel és melegekkel.

Nem kezdett el befagyni az arktikus óceán – írja honlapján az Országos Meteorológiai Szolgálat. 2020 szeptemberében az eddigi második legkisebb jégkiterjedést mérték, októberre viszont már rekord alacsony volt a jégborítottság.

Azt is írják, a nyarat követő visszafagyás teljesen más ütemben halad, mint korábban. A légköri helyzet, a sós víz beáramlása és a jégmentes vízfelszín melegedése miatt olyan folyamatok indultak el, amik még tovább lassítják a jég megjelenését.

Múlt héten a The Guardian írt arról, hogy a rendszeres időjárási mérések kezdete óta nem történt még olyan, hogy október vége felé ne indult volna el a jégképződés a szibériai Laptyev-tengeren. A területet az északi-sarkvidéki tengeri jég bölcsőjeként tartják számon. A térségben az óceáni vízhőmérséklet több mint 5 Celsius-fokkal haladta meg az átlagot a rekordot döntő hőhullám, valamint az elmúlt téli tengeri jég szokatlanul korai olvadása miatt.

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának szisztematikus csökkentése nélkül egyre nő a lehetősége annak, hogy a 21. század közepére elérkezik az első teljesen jégmentes nyár az Északi-sarkvidéken

– nyilatkozta Zachary Labe, a Coloradói Állami Egyetem kutatója a brit lapnak.

A rendhagyó jelenségnek akár jelentős következményei is lehetnek az előttünk álló tél szempontjából

– figyelmeztet most az OMSZ. A folyamat nincs még kellő részletességgel feltérképezve, a korábbi tapasztalatok alapján azonban azt írják a meteorológusok: ha az átlagnál tartósan 15-20 fokkal magasabb marad a sarkkörön túli levegő hőmérséklete, az gyengítheti a poláris futóáramlást, ez pedig többnyire extrémebb időjárási kilengésekhez, erőteljesebb hidegbetörésekhez és meleg periódusokhoz vezethet.

tudatos mindennapok
Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz 2024. december. 22. 20:00

"Mi csak a gyümölcs ízét tudjuk megőrizni": a magyar szörpforradalom egyik bölcsőjében jártunk

Addig gépesítünk, amíg az nem megy a minőség rovására, vallja Galajda Péter, aki azért kezdett el szörpöt gyártani, mert nem talált megfelelőt a piacon. A Mayer szörp mára az egyik legismertebb prémium élelmiszer lett, ahol ugyan mindig van a polcon a nagymama főzetét idéző eperszörp, de kísérleteznek chilivel és kaporral is.