Sosem volt még olyan, hogy október végére ne indult volna el a nyarat követő visszafagyás a sarkvidéken. Az OMSZ szerint ez azt jelentheti, Magyarországon is kemény tél lesz, rendkívüli hidegekkel és melegekkel.
Nem kezdett el befagyni az arktikus óceán – írja honlapján az Országos Meteorológiai Szolgálat. 2020 szeptemberében az eddigi második legkisebb jégkiterjedést mérték, októberre viszont már rekord alacsony volt a jégborítottság.
Azt is írják, a nyarat követő visszafagyás teljesen más ütemben halad, mint korábban. A légköri helyzet, a sós víz beáramlása és a jégmentes vízfelszín melegedése miatt olyan folyamatok indultak el, amik még tovább lassítják a jég megjelenését.
Múlt héten a The Guardian írt arról, hogy a rendszeres időjárási mérések kezdete óta nem történt még olyan, hogy október vége felé ne indult volna el a jégképződés a szibériai Laptyev-tengeren. A területet az északi-sarkvidéki tengeri jég bölcsőjeként tartják számon. A térségben az óceáni vízhőmérséklet több mint 5 Celsius-fokkal haladta meg az átlagot a rekordot döntő hőhullám, valamint az elmúlt téli tengeri jég szokatlanul korai olvadása miatt.
Az üvegházhatású gázok kibocsátásának szisztematikus csökkentése nélkül egyre nő a lehetősége annak, hogy a 21. század közepére elérkezik az első teljesen jégmentes nyár az Északi-sarkvidéken
– nyilatkozta Zachary Labe, a Coloradói Állami Egyetem kutatója a brit lapnak.
A rendhagyó jelenségnek akár jelentős következményei is lehetnek az előttünk álló tél szempontjából
– figyelmeztet most az OMSZ. A folyamat nincs még kellő részletességgel feltérképezve, a korábbi tapasztalatok alapján azonban azt írják a meteorológusok: ha az átlagnál tartósan 15-20 fokkal magasabb marad a sarkkörön túli levegő hőmérséklete, az gyengítheti a poláris futóáramlást, ez pedig többnyire extrémebb időjárási kilengésekhez, erőteljesebb hidegbetörésekhez és meleg periódusokhoz vezethet.
Simon Anita: A hulladék értékes tud lenni, érdemes ezt kihasználni
Új mentalitásra van szükség a hazai hulladékgazdálkodási piacon, amelyet alaposan megrostál majd az elkövetkező egy-két év, véli az Alteo szakértője. Vélemény.
Véres vízharcok dúlnak Amerikában – ilyen lesz a jövő
Hatalmas ózonlyuk tátong az Antarktisz felett
"Mi csak a gyümölcs ízét tudjuk megőrizni": a magyar szörpforradalom egyik bölcsőjében jártunk
Addig gépesítünk, amíg az nem megy a minőség rovására, vallja Galajda Péter, aki azért kezdett el szörpöt gyártani, mert nem talált megfelelőt a piacon. A Mayer szörp mára az egyik legismertebb prémium élelmiszer lett, ahol ugyan mindig van a polcon a nagymama főzetét idéző eperszörp, de kísérleteznek chilivel és kaporral is.