Zhvg hvg.hu 2020. szeptember. 21. 14:48

Egyes tudósok szerint medúzát kellene halak és tenger gyümölcsei helyett ennünk

Számos tengeri élőlényt olyan nemzetközi vizeken fognak ki, amelyek nem is tartoznak senki fennhatósága alá, így nehéz betartatni bármilyen halászatra vonatkozó szabályt. Emiatt számtalan veszélyeztetett faj is a tányérokra kerül.

Zhvg
Friss cikkek a témában

Az ausztrál queenslandi egyetem kutatói megvizsgálták, hogy az emberek által gyakran fogyasztott halfajok és tengeri élőlények közül mennyi van veszélyeztetve, és hogyan lehetne helyettesíteni ezeket, hogy fenntarthatóbbá váljon a táplálkozás.

Arra az eredményre jutottak, hogy a gyakran fogyasztott fajok közül 92 veszélyeztetett és 11 különösen veszélyeztetett – számol be az eredményükről a Phys.org. A tanulmányuk a Nature Communications szaklapban jelent meg.

Leslie Roberson, az egyetem egyik, a kutatásban részt vevő tudósa arra is felhívta a figyelmet, hogy a tenger gyümölcseit árulóknak nem kell fajonként pontosan feltüntetni, hogy egy-egy étel miből, mennyit tartalmaz. "Így olyan, mintha hegyi gorillát ennénk háborítatlanul, ami közben kihalófélben van" – vélte.

Bár több ország hozott már intézkedéseket a túlhalászat ellen, a kutatók szerint a helyzetet az is nehezíti, hogy a világon a tányérokra kerülő tengeri élőlények nagy részét olyan nemzetközi vizeken fogják, amelyek nem tartoznak semelyik kormány fennhatósága alá.

Ausztráliában ugyanis – annak ellenére, hogy tenger veszi körbe az országot – az elfogyasztott tenger gyümölcseinek a 75 százalékát importálják. Carissa Klein, az egyik kutató szerint megoldás lenne, ha például helyi medúzát fogyasztanánk hal helyett – bár az ízéről nem beszélt.

tudatos mindennapok
Hirdetés