Hiába a naptevékenység minimuma, nem áll le a felmelegedés
Zhvg Németh András 2020. május. 22. 11:59

Hiába a naptevékenység minimuma, nem áll le a felmelegedés

author
Szerzőnk Németh András

Sokéves mélypontjára zuhant a Nap aktivitása, ám hiába csendes központi csillagunk, nem áll meg a globális felmelegedés. A NASA szerint ugyanis az emberi tevékenység következtében a légkörbe került szén-dioxid által okozott megnövekedett üvegházhatás bőven kompenzálja az esetleges hűtő hatást.

Zhvg

A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.

A naptevékenység átlagosan 11 éves periódusokban változik, ám vannak hosszabb ciklusok is, s e miatt kialakulhatnak olyan időszakok, amelyeket a tudósok „nagy napfolttevékenységi minimumnak” neveznek. Ilyen időszakot élünk át most, s az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA tudósai emlékeztetnek arra, hogy ilyen legutóbb 1650–1715 között történt. Ez az időszak volt az úgynevezett „kis jégkorszak”, amikor a naptevékenység visszaesése és a légkörbe került nagy mennyiségű vulkanikus por miatt az északi féltekén évtizedek át az átlagosnál jóval hidegebb volt a klíma.

A „kis jégkorszak” azonban most nem ismétlődik meg, s ennek hátterében valószínűleg a klímaváltozás áll. „Az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása által okozott felmelegedés hatszor nagyobb, mint az esetleg elhúzódó naptevékenység-csökkenésnek betudható hűtőhatás. Ha ez akár száz évig tartana, akkor is emelkedne a bolygó átlaghőmérséklete. Bár sok tényező befolyásolja a hőmérsékletet, a legfontosabb a fosszilis tüzelőanyagok elégetéséből származó szén-dioxid” – idézte a NASA közleményét a CNN.

A naptevékenység mostani visszaesése – ez a napfoltok és felszíni kitörések számának a jelentős csökkenésével jár – nem okoz meglepetést, hiszen a 11 éves alapciklusnak megfelelően a legtöbb napfoltot 2014-ben észlelték, s a mélypont 2019 végére esett.  Az átlagosan 11 éves ciklust figyelembe véve a következő csúcs 2024-ben lesz. A tudósok szerint egyébként már a 2014-es maximum is eléggé gyengére sikeredett, jóval kevesebb napfolt volt, mint a korábbi csúcsok idején.

A NASA arra is figyelmeztetett, hogy központi csillagunk aktivitásának visszaesése miatt a kozmikus háttérsugárzás nagyobb hatással lehet a Földre. „A minimumok idején meggyengül a Nap mágneses tere és e miatt a bolygókat könnyebben eléri a távoli világűrben bekövetkezett robbanásokat kísérő sugárzás” – hangsúlyozta a NASA, amely szerint a sugárzási szint megemelkedése elsősorban a Föld körüli pályán tartózkodó űrhajósok számára jelenthet veszélyt.

Közben már a Nap közelében jár a Parker nevű szonda, amely máris megállapította, hogy még a naptevékenység minimumának környékén is a korábban gondoltnál sokkal több részecskét bocsát ki a csillag. A Parker hétévesre tervezett küldetése során 21-szer járja körül a Napot, s 2024-ben 6,2 millió kilométerre közelíti meg az égitestet, azaz közelebb lesz hozzá, mint a Naprendszer legbelső bolygója, a Merkúr.

Zhvg
A sorozat további cikkei
Hirdetés
Martin Luther King idejébe kell visszamenni, ha meg akarjuk érteni, mi van Amerikában
hvg360 Nagy Gábor 2020. május. 30. 16:15

Martin Luther King idejébe kell visszamenni, ha meg akarjuk érteni, mi van Amerikában

Tüntetést, zavargást és fosztogatást váltott ki több amerikai nagyvárosban, hogy egy fehér rendőr brutális intézkedése nyomán meghalt egy afroamerikai, ami fölélesztette a társadalmi egyenlőtlenség és a jogi megkülönböztetés miatt lappangó indulatokat a fekete közösségben, de a tiltakozók messze nem csak feketék. A rendőr ellen vádat emeltek, de nem lesz egyszerű bizonyítani a szándékosságot.