Hetente közel 60 ezer forint értékű ételt dobnak ki a brit éttermek átlagosan, annyira nem tudják kiszámítani, mit rendelnek tőlük.
Harmadával nőtt a kidobott ételek aránya a kiszállításra dolgozó éttermeknél, amióta a koronavírus-járvány tart – szemlézte a The Guardian a Fenntartható Éttermek Szövetségének (SRA) adatait. Egy éve ilyenkor egy étterem hetente átlagosan 111 font, azaz 44 400 forint értékben dobott ki ételeket, mostanra ez a szám 148 fontra, 59 200 forintra nőtt.
Ennek nem az a fő oka, hogy a vásárlók pazarlóbbak lennének, sőt, azt maga az elemzés is hozzáteszi, hogy a fogyasztói oldalról egyre nagyobb a tudatosság. Az éttermekben inkább arra panaszkodnak, hogy kiszámíthatatlan lett, milyen ételekből akarnak rendelni az emberek.
A felmérésben részt vevő helyek 45 százaléka rendszeresen kidob ételeket, amelyeket nem vesz meg senki.
Egy korábbi elemzés szerint tavaly összesen 1,8 milliárd font értékű elvitelre vásárolt élelmiszert hajítottak a szemetesbe az Egyesült Királyságban. Ebből 376 millió fontnyit az éttermek dobtak ki, a többit a háztartások.
Az a kutatás azt is megállapította, hogy a kidobott ételek 46 százaléka azért került a szemetesbe, mert egyszerűen túl sok készült belőle, így nem fogyott el.
Simon Anita: A hulladék értékes tud lenni, érdemes ezt kihasználni
Új mentalitásra van szükség a hazai hulladékgazdálkodási piacon, amelyet alaposan megrostál majd az elkövetkező egy-két év, véli az Alteo szakértője. Vélemény.
