Világ HVG 2024. augusztus. 05. 17:31

Idő előtt beszámolt a fogolycseréről a Bloomberg, fegyelmit indítottak az érintettek ellen

A Bloomberg főszerkesztője személyesen írt az összes fogolynak, hogy elnézést kérjen tőlük, amiért a lap az embargó lejárta előtt közzétett cikkével veszélyeztette a fogolycsere biztonságos lezajlását.

Fegyelmit indít több alkalmazottja ellen a Bloomberg amerikai hírügynökség, miután a vonatkozó embargó lejárta előtt adott hírt a múlt hét csütörtökön lezajlott, többek között Evan Gershkovich amerikai riporter kiszabadulásához is vezető Oroszország és az Egyesült Államok közötti fogolycseréről – erről Katie Robertson, a The New York Times újságírója számolt be az X-en.

A Robertsonhoz eljutott e-mailben John Micklethwait, a Bloomberg főszerkesztője arról ír, hogy a határidő előtt közzétett cikkel veszélyeztették a fogolycsere lezajlását és ezáltal az érintettek biztonságát. Bár végül a csere megtörtént, az embargó megsértése szembe ment a hírügynökség alapelveivel, ezért vizsgálatot indítottak, amelynek eredményeképp fegyelmi eljárást folytatnak le az érintettek ellen.

Micklethwait arról is ír a kiszivárgott levélben, hogy személyesen írt az összes fogolynak, hogy elnézést kérjen tőlük – az az e-mailből nem derül ki, hogy ezalatt csak a hazajutott amerikaiakra gondol, vagy a szabadon engedett oroszokra is, köztük az ex-FSZB-ügynök bérgyilkossal. A főszerkesztő felkereste a The Wall Street Journalnál dolgozó kollégáját, Emma Tuckert is, hogy tőle is bocsánatot kérjen, mivel a fogolycsere az ő sztorijuk volt (Gershkovich is a WSJ újságírója).

Emberkereskedelem orosz módra, azaz így cserél foglyokat a Kreml és a Nyugat

A hidegháború vége óta legnagyobb fogolycserét hajtották végre Oroszország és a Nyugat között, 26 személy nyerte vissza a szabadságát. A fogolycsere jól jöhet a Fehér Háznak, de lehetnek negatív következményei is.

Hirdetés
Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.