Világ hvg.hu 2023. november. 28. 20:25

Újabb 12 túsz szabadult ki Gázából

10 izraeli és két külföldi állampolgár.

Izrael háborúban
Friss cikkek a témában

A Hamász újabb 12 túszt adott át Vöröskeresztnek, az Izraeli Védelmi Erők szerint már úton vannak izraeli területre. A szabadon bocsátottak között 10 izraeli és két külföldi állampolgár van, de amerikaiak nincsenek köztük – írja a CNN. Időközben a Vöröskereszt is posztolt a szabadon engedett túszokról:

November 28-án várhatóan harminc palesztin foglyot is kiengednek izraeli börtönökből. A tűzszüneti megállapodás értelmében a Hamásznak naponta 10 túszt kell elengednie egy magas rangú izraeli tanácsadó szerint, cserébe azért, hogy Izrael szabadon engedje a palesztin foglyokat.

A tűzszünet első négy napja alatt a Hamász 69 túszt engedett szabadon, elsősorban nőket és gyerekeket, Izrael pedig 150 palesztint, főként szintén nőket és kiskorúakat. Utóbbiak közül sokakat őrizetbe vettek, de vádat már nem emeltek ellenük.

A CIA igazgatója a nap folyamán ismét Katarba utazott, hogy egy szélesebb körű megállapodásra bírja rá a feleket, amely már a férfiakról és katonákról szóló tárgyalásokat is magában foglalná – legalábbis erről beszélt a CNN-nek egy, a tárgyalásokra rálátó forrás.

Mindeközben a Gázai övezetben napról napra romlik a helyzet:

WHO: Többen fognak meghalni Gázában fertőzésben, mint a bombázások miatt

A gyerekek körében megszázszorozódott a fertőző hasmenéses esetek száma, a kórházak tele vannak égési és lőtt sebektől szenvedő, valamint a tiszta víz hiánya miatt gyomor-bél hurut sújtotta gyermekkel.

Hirdetés
Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.