Világ MTI 2021. október. 28. 05:17

Európában nőtt a legnagyobb mértékben a koronavírus-fertőzöttek száma az elmúlt héten

Az elmúlt hét napban ugyanakkor az Egyesült Államokban volt a legtöbb új fertőzött, több mint félmillió ember kapta el a vírust.

Koronavírus-járvány
Friss cikkek a témában

Az ENSZ egészségügyi szervezete szerint az 53 európai országban 18 százalékos volt a koronavírus-fertőzöttek számának növekedése. A térségben immár negyedik egymást követő héten emelkedik az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma - közölte szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Ugyanebben az időszakban a koronavírussal kapcsolatos halálesetek számának növekedése 14 százalékos volt. Ez 1,6 millió új fertőzöttet és több mint 21 ezer új halálesetet jelent - áll a WHO heti járványügyi jelentésében.

Az elmúlt hét napban ugyanakkor az Egyesült Államokban volt a legmagasabb az új fertőzöttek száma - valamivel kevesebb, mint 513 ezer -, annak ellenére, hogy az előző héthez viszonyítva 12 százalékos volt a csökkenés, míg a halálesetek száma 16 ezer volt, szinte ugyanannyi, mint az előző héten.

A második helyen Nagy-Britannia állt több mint 330 ezer új fertőzöttel. Oroszországban - ahol az elmúlt napokban országos rekordok dőltek meg mind az új fertőzöttek, mind a halálesetek számát illetően, közel negyedmillió új fertőzött volt az elmúlt héten.

A WHO illetései szerint az európai növekedésnek számos oka van, így egyes kelet-európai országok lakosságának alacsony átoltottsága. A fertőzési ráta Ukrajnában, Romániában, Bulgáriában, Moldovában és Georgiában a legmagasabb, közülük némelyikben a múlt héten a 100 ezret is meghaladta az új fertőzöttek száma.

Délkelet-Ázsiában - ahol olyan nagy népességgel rendelkező országok találhatók, mint India és Indonézia - az új esetek száma 8 százalékkal csökkent, míg az új haláleseteké 13 százalékkal nőtt az elmúlt hét során.

 

Hirdetés
Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.