Világ hvg.hu 2021. április. 19. 14:47

Nem oltanak orosz vakcinával Ausztriában, amíg nincs meg az uniós engedély

Eközben Törökország a Szputnyik V gyártását jelentette be, 10 dollárba kerül majd egy adag.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Ausztriában addig nem alkalmazzák az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcinát, amíg azt nem hagyja jóvá az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) – idézi Sebastian Kurz kancellár bejelentését a Reuters. Kurz hozzátette:

Reméljük, hamar meglesz az EMA jóváhagyása, mert minden extra adag vakcina segít életeket menteni.

Előzetesen 1 millió adag Szputnyik V rendeléséről egyeztetett Ausztria és Oroszország. A Reuters szerint március 31-én Kurz még arról beszélt, a védőoltást várhatóan a következő héten meg is rendelik. Ám azóta sem jelentették be, hogy ez megtörtént volna.

Ausztria is döntött a Szputnyik importjáról

Az engedélyezéssel kapcsolatban egyelőre nincs időpont.

Eközben Törökországban azt jelentették be, hogy az ország elkezdi a Szputnyik V gyártását – írja a TASZSZ orosz hírügynökség. Az ehhez szükséges vizsgálatokat elvégezték, az engedélyt pedig megkapták. A gyártó a VisCoran Ilac Sanayii A. S. lesz, egy adag pedig nagyjából 10 dolláros (3000 forintos) áron kerül majd forgalomba.

A Szputnyik V oltásról kevés megbízható információ érhető el, így komoly viták övezik. Az EU-ban még csak Magyarországon és Szlovákiában alkalmazták – utóbbi országban a vakcina beszerzéséből botrány lett, amely Igor Matovic miniszterelnök lemondásához vezetett. Hamarosan Csehországban is használhatják az orosz vakcinát, ahol a külügyminiszternek és az egészségügyi miniszternek is távoznia kellett, amiért ennek ellenállt. Az EMA döntésére a jelenlegi helyzet szerint legalább június végéig kell várni.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról