Világ MTI / hvg.hu 2021. április. 13. 13:53

„A koronavírus nem tart szünetet, ahogy én sem tartottam” – Betegség miatt mondott le az osztrák egészségügyi miniszter

Rudolf Anschober az orvosaival egyeztetve hozta meg a nehéz döntést.

Az országnak olyan egészségügyi miniszterre van szüksége, aki fitt és ereje teljében tudja ezt a nem mindennapi munkát végezni, és az nem én vagyok

– ezekkel a szavakkal mondott le kedden Rudolf Anschober, Ausztria zöldpárti egészségügyi minisztere. A hatvanéves tárcavezető megromlott egészségi állapotára hivatkozott. Egy hónappal ezelőtt már kezelték keringési zavarokkal kórházban, akkor úgy tűnt, felgyógyult. Múlt héten újra kórházba került, összeomlott a vérkeringése.

Anschober elmondása szerint az orvosaival konzultálva döntött úgy, hogy lemond. A koronavírus-világjárvány „nem tart szünetet, ahogy én sem tartottam az elmúlt 14 hónapban” – magyarázta lemondását a miniszter. Hozzátette, hogy túlterhelt és kimerült:

A szervezetem másodszori figyelmeztető jelzését már muszáj volt komolyan vennem.

Hogy a miniszter számára milyen nehéz lehetett meghozni a döntést, onnan is látszik, hogy bejelentése közben, amikor köszönetet mondott azoknak, akik segítették munkájában, egy ponton a hangja is elcsuklott. Ez a krone tv közvetítésének utolsó perceiben hallható.

Sebastian Kurz kancellár a sajtóhoz eljuttatott közleményében kiemelte Rudolf Anschober felelősségteljes munkáját, megköszönte elkötelezettségét, és gyors gyógyulást kívánt. Alexander Van der Bellen köztársasági elnök a Twitteren köszönte meg a tárcavezető fáradhatatlan munkáját, egészséget és minden jót kívánt jövőbeni tervei megvalósításához.

Werner Kogler alkancellár még kedd délután bemutatta a sajtó képviselőinek az egészségügyi tárca leendő miniszterét, Wolfgang Mückstein gyakorló háziorvost, akit a köztársasági elnök hétfőn iktat majd hivatalába.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról