Világ MTI 2021. április. 03. 15:02

Tüzet nyitott a tüntetőkre a hadsereg Mianmarban

A hadsereg és a rendőrség 550 embert ölt meg a puccs kezdete óta.

Ismét tüzet nyitottak ellenzéki tüntetőkre és öt embert megöltek szombaton a mianmari hadsereg osztagai helyi források szerint.

Három ember Monyva városában vesztette életét, amikor a katonák a tüntetők közé lőttek – jelentette a Myanmar New hírügynökség. Az AAPP emberi jogi szervezet szombati közleménye szerint a február 1-jei hatalomátvétel óta a hadsereg és a rendőrség 550 embert ölt meg. Ebben a szombati adatok nincsenek benne.

Ötszáznál is több civilt ölhettek meg a mianmari tüntetéseken

Több tucatnyi tiltakozót lőttek agyon szombaton Mianmarban a hadsereg katonái. 60-100 között lehet a halálos áldozatok száma, ez az eddigi legvéresebb nap a februári katonai puccs óta.

A politikai foglyokat segítő AAPP szervezet szerint az áldozatok között 46 gyerek van.

"Szakadatlanul tüzeltek villanógránáttal és éles lőszerrel" – tájékoztatta a Reuterst mobiltelefonján egy tüntető, akinek szeme láttára lőttek fejbe egy embert. Bago és Thaton városokban is agyonlőttek két embert a Bago Weekly Journal online kiadása szerint.

Az állami média péntek este arról adott hírt, hogy a hatóságok vádat emeltek a televízió, a közösségi média és a sajtó 18 prominens képviselője ellen azon a címen, hogy lázadásra és parancsmegtagadásra szólították fel a katonákat.

Amint a Karen Nemzeti Unió (KNU) pénteken közölte, a Thaiföld határa mellett fekvő, északi Karen államból több mint 12 ezer ember kényszerült elmenekülni a hadsereg bombázásai elől. A KNU a legnagyobb fegyveres etnikai csoportok közé tartozik Mianmarban. A hadsereg támadásai a közlemény szerint "nagy humanitárius katasztrófát" okoztak. A KNU fegyver- és haditechnika-embargót, valamint büntetőintézkedéseket követelt a nemzetközi közösségtől a hadsereg ellen.

Zav Min Tun, a junta szóvivője visszautasította a KNU állításait. Szerinte a hadsereg csak azokat a KNU-alakulatokat bombázta, amelyek katonai létesítményekre támadtak és katonákat öltek meg. A szóvivő azt állította, hogy pénteken csak egy légitámadásra került sor.

Mióta a hadsereg átvette a hatalmat, Mianmar lakosai csaknem naponta az utcára vonulnak, hogy a demokratikusan megválasztott kormány visszaállításáért tüntessenek. A Nobel-békedíjas Aung San Suu Kji kormányfőt a hadsereg fogva tartja. Minthogy a rezsim rendszeresen erőszakot alkalmaz a tüntetőkkel szemben, az ellenzéki mozgalom növekvő mértékben kisebb és rövidebb ideig tartó utcai tüntetésekre szorítkozik, és az emberek sms-sel, mobiltelefonon kommunikálnak egymással.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról