Világ MTI / hvg.hu 2021. március. 17. 21:56

Exit poll: Mark Rutte pártja szerezte a legtöbb szavazatot a holland választásokon

A Szabad Demokrata Néppárt 35 helyet szerezhetett a holland parlamentben.

Az exit poll szerint a Mark Rutte miniszterelnök vezette kormánypárt a konzervatív-liberális Szabad Demokrata Néppárt (VVD) szerezte meg a legtöbb szavazatot a hollandiai parlamenti választásokon.

Az előrejelzések szerint a VVD 35 helyet szerzett a holland parlament 150 fős alsóházában, kettővel többet, mint az előző - 2017-es - parlamenti választásokon. A Sigrid Kaag által vezetett balliberális 66-os Demokraták párt végzett a második helyen 27 mandátum elnyerésével. A harmadik a Geert Wilders nevével fémjelzett, ellenzékben lévő, bevándorlásellenes Szabadságpárt amelynek jelöltjei 17 helyet kaptak a holland törvényhozásban.

Valószínűsíthető, hogy két kisebb, nemrégiben alakult pártformáció, az EU-párti Volt és a populista Helyes Válasz 2021 (JA21) is bekerül a holland parlamentbe.

Sikeres kormányalakítás esetén Mark Rutte immár negyedik miniszterelnöki mandátumát kezdheti.

A koronavírus-járvány miatt bevezetett biztonsági intézkedések miatt idén a választások három napig tartottak. Hétfőn és kedden a 13 millió szavazójoggal rendelkező állampolgár 12 százaléka, adta le voksát, további 7 százalék pedig a levélszavazás lehetőségét vette igénybe. A részvételi arány az első értesülések szerint 75 százalékos volt, ami elmaradt a 2017-es a 82 százaléktól.

A választásokon rekordmennyiségű, 37 párt versengett a parlament alsóházának 150 székéért, előrejelzések szerint ezek közül 17 párt fog mandátumot szerezni.

A felmérések szerint a hollandok általában úgy vélik a kormány hatékony kezelte a járványt és a járvány miatt kialakult válságot annak ellenére, hogy néhány intézkedés a több helyen elégedetlenséget váltott ki az országban. A kormánypárt népszerűsége valamelyest csökkent, amikor lemondásra kényszerült a nagy port felkavaró családtámogatási botrány miatt. Azóta a kormány ügyvivői feladatokat lát el.

Salamon Eszter: A képviseleti demokrácia válsága - Hollandia választ

A helyzet igencsak ellentmondásos, írja szerzőnk. Akinek az általános politikája elfogadható, a jelent kezeli úgy, hogy eltávolodott azoktól, akiket elvileg képvisel. Aki pedig kezelné a helyzetet a többségi akarat szerint, a bevándorlás témájában elfogadhatatlan.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról