Világ MTI 2021. március. 14. 21:14

A vártnál is rosszabbul szerepelt Merkel pártja a németországi tartományi választásokon

Két nyugati tartományban is jelentős szavazatveszteséget könyvelhet el a kormányzó párt.

A németországi Baden-Württemberg tartományban a Zöldek, Rajna-vidék-Pfalz tartományban a szociáldemokraták (SPD) kapták a legtöbb szavazatot a vasárnap tartott helyi törvényhozási (Landtag-) választáson az urnazárás után közzétett első, a két országos köztelevízió (ARD, ZDF) megbízásából készített becslések szerint.

A szerint a Baden-Württemberget 2011 óta nagyobbik kormánypártként vezető Zöldek a szavazatok 30,7-31,5 százalékát gyűjthették össze, előrelépve a legutóbbi, 2016-os választáson szerzett 30,3 százalékhoz képest.

A Rajna-vidék-Pfalzot 2006 óta az éppen aktuális koalíció legnagyobb pártjaként kormányzó SPD 33,5-34,5 százalékot szerezhetett, gyengülve a 2016-os 36,2 százalékhoz képest.

A Zöldek és a szociáldemokraták így várhatóan ismét megszerzik a kormányalakítás lehetőségét Baden-Württembergben, illetve Rajna-vidék-Pfalzban.

A választás egyik nagy kérdése az utóbbi napokban visszaélésgyanúba keveredett szövetségi parlamenti (Bundestag-) képviselők miatt nyomás alá került Kereszténydemokrata Unió (CDU) szereplése volt. Az első becslések szerint a szövetségi politikában az első számú erő szerepét betöltő jobbközép párt Baden-Württembergben 2016 után ismét a második helyen végzett, 23,1-23,3 százalék körüli eredménnyel. Rajna-vidék-Pfalzban is újra a második legnagyobb frakciót alakíthatják meg a Landtagban, a szavazatok 25,5-26 százalékával. Ez jelentős visszaesés a 2016-ban Baden-Württembergben szerzett 27 százalékhoz, illetve a rajna-vidék-pfalzi 31,8 százalékhoz képest.

Baden-Württembergben a Zöldek és a CDU után a kereszténydemokratáktól jobbra álló Alternatíva Németországnak következik (AfD) 11-12 százalék körüli eredménnyel, amely gyengülés a 2016-os 15,1 százalékhoz képest. Az SPD baden-württembergi tartományi szervezete ugyancsak a szavazatok 11-12 százalékát szerezhette meg, gyengülve az öt évvel ezelőtti eredményükhöz – 12 százalék – képest. A liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) erősödött, a szavazatok nagyjából 11 százalékát szerezhette meg az öt évvel korábbi 8,3 százalék után.

Az AfD Rajna-vidék-Pfalzban is a harmadik számú az SPD és a CDU után, 10 százalék körüli eredménnyel, gyengülve a 2016-os 12,6 százalékhoz képest. A Zöldek erősödtek, nagyjából 8 százalékot szerezhettek a 2016-os 5,3 százalék után. Az FPD az öt éve elért 6,3 százalékos szint körül végezhetett. Az 5 százalékos bejutási küszöböt átlépte a Szabad Választók (FW) pártja is, várhatóan nagyjából 5,7 százalékkal szerez képviseletet a mainzi Landtagban.

Winfried Kretschmann baden-württembergi miniszterelnök, a Zöldek vezetője első nyilatkozatában jelezte, hogy nem ragaszkodik eddigi koalíciós partneréhez, a CDU-hoz, amellyel végig feszült viszonyban dolgoztak. Mint mondta, a választás eredményét „nagy hálával és alázattal” fogadja, és a kormányfői munka folytatására vonatkozó megbízásnak tekinti. Ezért a Zöldek valamennyi „demokratikus” párttal megbeszélést kezdeményeznek a kormányzati együttműködés lehetőségéről – tette hozzá Kretschmann, akinek pártja régóta világossá tette, hogy sok koalíciós formát elképzelhetőnek tart, de az AfD-vel semmi szín alatt nem hajlandó együttműködni.

Malu Dreyer rajna-vidék-pfalzi miniszterelnök, az SPD vezetője sem foglalt állást egyértelműen a következő kormányát alkotó koalíció összetételével kapcsolatban. Azt viszont kiemelte: soha nem titkolta, hogy igen jónak tartja az együttműködést az eddigi partnerekkel, a Zöldekkel és a liberálisokkal.

A CDU részéről az első nyilatkozatokban valamennyi vezető politikus csalódottságról beszélt. Paul Ziemiak, a párt szövetségi szervezetének főtitkára berlini székházukban tett sajtónyilatkozatában nagyon rossznak nevezte a választási eredményt, amely szerinte a három Bundestag-képviselő távozását eredményező botrányokra, a koronavírus-járvány lassítására tett kormányzati intézkedések körüli elégedetlenségre és a győztes pártok vezetői, Winfried Kretschmann és Malu Dreyer kiemelkedő személyes támogatottságára vezethető vissza.

A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) főtitkára, Markus Blume súlyos vereségnek nevezte a CDU eredményét. Szerinte a testvérpárt kudarca a szövetségi szintű politika nem megfelelő teljesítményének, egész pontosan a járvány kezelése körüli gondoknak tulajdonítható. Ezért – tette hozzá – gyors eredményekre és sikerekre van szükség a járvány elleni védekezésben, hogy a CDU és a CSU szövetsége a szeptemberi Bundestag-választásra visszaszerezze az elpártolt választók bizalmát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról