Világ hvg.hu/MTI 2021. február. 27. 15:04

Elrabolt nigériai iskolások: 27 fiút szabadon engedtek, 317 lányról még mindig semmi hír

A fiúkat még múlt héten ejtették fogságba. A több száz iskolás lányt péntek hajnalban rabolták el.

Nigériai fegyveresek szabadon engedtek 27 iskolás fiút, akiket múlt héten raboltak el az ország északi részén fekvő Kagara államban – írja a Reuters. A gyerekeket 12 hozzátartozójukkal és három iskolai dolgozóval együtt ejtették fogságba múlt szerdán – ők szintén mindannyian visszanyerték szabadságukat. Ugyanakkor egy fiút még a támadás során megöltek.

Az elengedett gyerekeket egy a Reutersnek nyilatkozó szemtanú is látta, amint a biztonsági erők emberei egy falun kísérik át őket. A gyerekek vizet kértek, többen járni is alig bírtak a szemtanú szerint.

Péntekre virradóra 317 iskolás lányt raboltak el fegyveresek a nigériai Zamfara államban.

Róluk továbbra sincsen semmi hír. Az állami rendőrség korábbi közlése szerint a rendőrség és a hadsereg közösen keresi őket.

Utóbbi támadsáról egy helyi lakos a dpa német hírügynökségnek azt mondta, a fegyveresek megszállták az iskolát, egybeterelték a lányokat, majd behajtották őket az erdőbe. A szemtanú szerint a fegyveresek egy másik csoportja megtámadott egy katonai ellenőrző pontot, körülbelül 200 méterre az iskolától. Más hírportálok szintén arról számoltak be, hogy a város más pontjain is lövéseket lehetett hallani.

A Save the Children (Mentsük meg a Gyerekeket) nevű nemzetközi segélyszervezet olyan jelentések birtokába jutott, amelyek szerint valójában 317-nél több, akár 450 diáklány is fogságba eshetett. Az AFP francia hírügynökség szerint az emberrablást váltságdíjért követték el.

Decemberben 350 fiút raboltak el egy iskolából, a szintén északi Katsina államban – őket végül sikerült kiszabadítani.

Az elmúlt hónapokban egyre gyakoribbá váló hasonló támadások és emberrablások miatt Muhammadu Buhari, Nigéria elnöke februárban leváltotta az ország hadseregének vezetőit.

A támadásokat a legtöbbször nem terrorszervezetek követik el, hanem olyan fegyveres csoportok, amikre "banditákként" hivatkoznak Nigériában. A legismertebb hasonló támadás ugyanakkor egy terrorszervezethez fűződik. 2014-ben a Boko Haram terroristái több mint 270 iskolás lányt raboltak el. Közülük nagyjából 100 kislány sorsáról a mai napig semmit sem lehet tudni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Itthon Windisch Judit - Dezső András 2021. április. 12. 17:05

Mennyire egyedülálló a magyar modell, amely rekordszámok mellett döntött az iskolák nyitásáról?

Az európai példák azt mutatják, hogy az iskolákat csak azután kezdték el vagy kezdik el kinyitni, hogy javulnak a járványügyi adatok. Kivétel ez alól Ausztria, ahol viszont egy intenzív teszteléssel kompenzálnak és nem is állnak rosszul. Noha itthon a környékbeli országokhoz képest magas a fertőzöttségi és halálozási adat, az is igaz, hogy szinte sehol sem álltak olyan jól oltásban, mint Magyarországon, ahol azonban a jól haladó oltások ellenére még messze a nyájimmunitás.