Világ hvg.hu 2021. február. 25. 16:27

Újabb két koronavírus-vakcinát engedélyeztek Kínában

Ezekkel együtt már négy vakcinát használnak az országban. Mind kínai készítmény, a nyugati oltóanyagokat nem engedélyezik.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Engedélyeztek újabb két koronavírus elleni oltóanyagot Kínában, ahol ezekkel együtt már négyféle vakcina érhető el – írja a Reuters. Az oltások egyikét a CanSino Biologics gyártja, a másikat pedig a Wuhan Institute of Biological Products. Utóbbi a Magyarországra importált kínai védőoltást is gyártó Sinopharm cégcsoporthoz tartozik.

A Sinopharm szerint az új vakcinájuk hatásossága a klinikai tesztek során 72,5 százalékosnak bizonyult. Hozzátették, hogy széles körben tesztelték az oltóanyagot. Eredményeik közlésével viszont nem támogatták meg az állításaikat.

Kínában a régebb óta forgalomban lévő Sinopharm és Sinovac Biotech vakcinák mellett egyetlen nyugati gyártó készítményének használatát sem engedélyezték.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Kult Csatlós Hanna 2021. április. 17. 20:00

A „3000 éve elveszett egyiptomi aranyváros” minden volt, csak nem elveszett és nem arany

Különösen jó állapotban tárták fel egyiptomi régészek a körülbelül 3400 évvel ezelőtt létezett város, Aton romjait Luxornál. Vajon kik laktak a házakban, és miért halt ki évezredekkel ezelőtt a település? Miért csak most bukkantak rá a kutatók és ezzel megtalálták-e az egyiptomi Pompejit vagy az afrikai Eldorádót? Bács Tamást, az ELTE Egyiptológiai Tanszékének vezetőjét kérdeztük, aki több mint 20 éve maga is ásatásokat vezet a régióban.