Világ MTI / hvg.hu 2021. február. 03. 11:02

Mario Draghi lehet Olaszország következő miniszterelnöke

Eredménytelenül zárultak az eddigi kormánytöbbség fenntartásáról szóló egyeztetések, egy előrehozott választásra pedig nincs idő az olasz államfő szerint, aki szerdán fogadja Mario Draghit, és állítólag felkéri a kormányalakításra.

Nem feltétlenül politikusokból álló kormány felállítását jelentette be Olaszországban az egészségügyi, társadalmi és gazdasági vészhelyzet kezelésére az államfő, Sergio Mattarella kedd este, miután eredménytelenül zárultak az eddigi kormánytöbbség fenntartásáról szóló egyeztetések.

Az elnök szerdán fogadja Mario Draghit, az Európai Központi Bank (EKB) előző elnökét, akit várhatóan felkér a kormányalakításra.

Draghi 2011-től kezdve nyolc évet volt az EKB élén, ezalatt megmentette az eurót, kiérdemelve a „Super Mario” becenevet. Elemzők szerint Draghi már kész kormánylistával járul Mattarella elé. Az olasz sajtóban megjelentek szerint ő lehet a következő államfő is 2022-ben, így mandátuma egy évig tarthat. Felmérések alapján népszerű, ráadásul az Európai Unió is támogatja. Pártokon kívüliként kész gazdasági helyreállítási programot ad majd át a következő politikai kormánynak.

Mattarella kedden bejelentette az eddigi kormánytöbbség végét, két utat jelölve meg: egy másik kormány azonnali felállítását vagy az előrehozott választásokat. Utóbbi lehetőséget azonban ki is zárta. Hangsúlyozta, hogy a sürgős lépéseket követelő járványhelyzetben teljes döntési joggal bíró kormányra van szükség, ami egy választási kampány esetében nem lenne lehetséges. Ezért az államfő az összes politikai erő támogatását kérte a kormány létrejöttéhez.

Az államfő azzal indokolta döntését, hogy a parlament feloszlatása és a választások között hatvan napnak kell eltelnie, és 2018-ban a voksolás után öt hónapig tartott az új kormány felállítása. Elvetette, hogy Giuseppe Conte ügyvivő miniszterelnökként vezesse az országot a választásokig hangoztatva, hogy „korlátozott cselekvésű” kormány helyett súlyos döntésekre felhatalmazott csapatra van szükség az ország előtt álló hónapokban. Mint fogalmazott:

A következő időszak sorsdöntő lesz a vírus elleni küzdelemben, amelyet vagy legyőzünk, vagy elsöpör bennünket.”

Kiemelte a vakcinázási program hatékony folytatásának jelentőségét, a vírusmutációk  Olaszországban is terjedő veszélye közepette. Emlékeztetett, hogy március végén lejár az elbocsátások tavaly tavasz óta tartó befagyasztása, amely minél gyorsabb szociális védőprogram bevezetését igényli. Áprilisban pedig Rómának be kell nyújtania az Európai Bizottságnak a gazdasági helyreállítási források felhasználási programját.

A jogászprofesszorból lett miniszterelnök, Giuseppe Conte az Öt Csillag Mozgalommal lett kormányfő (M5S). A párt 2018-ban a jobboldali Ligával, majd 2019 szeptemberétől a baloldali Demokrata Párttal (PD) kormányozhatott. A kormányválságot Matteo Renzi január 13-án robbantotta ki pártja, az Élő Olaszország (IV) minisztereinek visszahívásával. Conte január 26-án mondott le. Először az államfő, majd a képviselőház elnöke, Roberto Fico próbálta egyben tartani a kormánytöbbséget, de minden egyeztetés eredménytelennek bizonyult.

Super Mario búcsúja: az ember, aki megmentette az eurót

Bár hivatalosan egy hét múlva távozik az Európai Központi Bank éléről Mario Draghi, az euróövezeti jegybank igazgatótanácsának csütörtöki kamatdöntő ülése után már leginkább egy feladata maradt: hogy összepakoljon a Frankfurtban töltött viharos nyolc év után. Mi pedig mérleget vonunk egy olyan elnöki periódusról, amely a túlélést hozta az EU monetáris uniója számára.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Tech hvg.hu 2021. április. 11. 14:00

Mire lehet elég egy háromhetes informatikusképzés?

Vajon hatékonyabb egy magáncég kezdőknek szánt programozótanfolyama a járvány elején meghirdetett állami képzésnél? A Green Fox Academy, a Microsoft és a HTTP Alapítvány háromhetes mentorált kurzusán olyan feszes tempót diktáltak, amellyel a klasszikus oktatásban felnőttek nehezen tudnak lépést tartani. Az is kiderült, hogy a “konzerv” tananyag is lehet hatékony mentorálással támogatva, nem szükséges az állandó tanári jelenlét.