Világ hvg.hu/MTI 2021. február. 02. 21:45

Olasz kormányválság: Egyre kisebb az esélye a harmadik Conte-kabinetnek

Előfordulhat, hogy Sergio Mattarella államfő szakértői kormányt nevez ki az előrehozott választásokig.

Nem sikerült támogatást biztosítani egy új kormánytöbbség számára - jelentette be Roberto Fico, az olasz képviselőház elnöke a sajtónak, miután az államfőnek beszámolt a kormányalakítási konzultációkról kedd este. Roberto Fico hangsúlyozta, hogy nem sikerült áthidalni az eddigi kormányerők közötti távolságot.

Az államfő, Sergio Mattarella pénteken bízta meg a képviselőház elnökét a kormányerők közötti közvetítéssel annak felmérésére, hogy létre tudnak-e hozni egy újabb, közös többséget.

Az államfő dönt a következő lépésről, miután szertefoszlani tűnik egy harmadik Conte-kormány felállításának lehetősége.

Elemzők is csak találgatják az esetleges forgatókönyvet, az államfő többek között szakértői kormányt nevezhet ki, amely az előrehozott választásokig vezeti az országot.

Giuseppe Conte olasz kormányfő január 13-án vesztette el szenátusi többségét azzal, hogy a Matteo Renzi vezette Élő Olaszország kilépett a kormányból.

A miniszterelnök január 18-án az alsóházban tartott bizalmi szavazáson többséget szerzett 321 szavazattal, 259 ellenében, 27 tartózkodás mellett, egy nappal később pedig a felsőházban is bizalmat kapott,156 szavazattal 140 ellenében, 16 tartózkodás mellett szerezte meg a szenátus bizalmát. A stabil kormányzáshoz szükséges többség alsó határának 155 szavazat számított, az abszolút többséghez 161 szavazat lett volna szükséges.

Giuseppe Conte január 26-án nyújtotta be lemondását, amit az államfő el is fogadott.

Sergio Mattarella később konzultációt indított a parlamenti pártokkal, hogy felmérjék, Giuseppe Conte rendelkezik-e elegendő többséggel egy újabb, immáron egy általa vezetett harmadik kormány felállítására.

Az olasz államfő ekkor bízta meg Ficót, hogy mérje fel a lehetséges kormánytöbbséget.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról