Világ Németh András 2021. január. 23. 10:05

Navalnij egész Oroszországot tüntetni hívja mára, komoly összetűzések lehetnek

Németh András
Szerzőnk Németh András

Több mint hatvan oroszországi városban vonulnak szombaton az utcára azok a tüntetők, akik a múlt vasárnap hazatért és azonnal őrizetbe vett ellenzéki korrupcióellenes blogger, Alekszej Navalnij szabadon bocsátását követelik. A hatóságok és Navalnijék is elszántak: a rendőrség az engedély nélküli tüntetések megakadályozását helyezte kilátásába, az ellenzékiek pedig ellenállást ígérnek. A tapasztalatok alapján komoly összetűzésekre és tömeges letartóztatásokra lehet számítani.

„Mindenesetre szólok, nem tervezem, hogy felakasszam magam, illetve hogy egy kiélezett kanállal felvágjam az ereimet, vagy elvágjam a torkom. Nagyon óvatosan közlekedek a lépcsőn és minden nap megmérem a vérnyomásom, így a hirtelen szívroham is ki van zárva. Pszichológiai és érzelmi szempontból is stabil állapotban vagyok” – írta követőinek a börtönből a legismertebb orosz ellenzéki, Alekszej Navalnij, aki múlt vasárnap tért vissza Oroszországba Németországból, ahol fél évig lábadozott a tavaly augusztusban Szibériában elszenvedett novicsok-mérgezésből. Így jelezte, mit gondoljanak, ha valamiféle,  Oroszországban megszokott "baleset" érné őt a börtönben.

A felfüggesztett börtönbüntetés szabályainak megsértése miatt 30 napos elzárásra ítélt ellenzéki vezető egy nappal az előtt szólalt meg ismét, hogy szombatra több tucat oroszországi város központjába hívta tüntetni híveit. A demonstrációk mindenhol helyi idő szerint délután két órakor kezdődnek, (Moszkva két órával jár előbb, mint Közép-Európa) s a hatóságok mindent megtesznek, hogy megakadályozzák a tüntetéseket. A koronavírus-járvány miatti gyülekezési tilalomra hivatkozva már pénteken megkezdték a szervezők őrizetbe vételét, orosz források szerint pedig az egyetemeken és a főiskolákon közölték a hallgatókkal, kirúgják őket, ha részt vesznek a Navalnij szabadon bocsátását követelő megmozdulásokon.

A tüntetőknek új lendületet adhat Navalnij legújabb leleplező videója: a kedd este közzétett, közel kétórás filmben bemutatja a nézőknek az állítólag a Vlagyimir Putyin orosz államfő tulajdonában lévő fekete-tengeri óriáspalotát és a közelében lévő egyéb épületeket – templomot, borüzemet, teaházat, vendégházakat, illetve egy földalatti jégkorong-pályát – amelyek legalább 100 milliárd rubelbe, azaz 400 milliárd forintnyi összegbe kerültek.

Ellenzék lendületben

Bár a már több mint 50 milliószor megtekintett Navalnij-videó valószínűleg növeli az orosz ellenzék népszerűségét, a közvélemény-kutatások szerint Navalnij támogatottsága meglehetősen alacsony, még a hatalomtól független Levada Központ is 3-4 százalékos támogatottságot mért Navalnijnak. Az ellenzéki politikus munkatársai ugyanakkor azt hangsúlyozzák, a felmérések megtévesztőek és azzal érvelnek, hogy Navalnij – mindenféle médiatámogatás nélkül – a 2013-as moszkvai polgármester választáson például a voksok 27 százalékát szerezte meg. Az akkori eredmény annyira megdöbbentette a hatalmat, hogy azóta nem is engedik Navalnijt indulni a választáson: állítólagos gazdasági bűncselekmények miatt felfüggesztett börtönbüntetést kapott, s így a törvények szerint nem indulhat választott tisztségekért.

Putyin és szövetségesei igyekeznek úgy tenni, mintha Navalnij egyáltalán nem jelentene veszélyt a Kreml urára, s eddig azt is sikerült elkerülniük, hogy akár egyszer nyilvánosan kiejtsék az ellenzéki nevét. Amikor Navalnijról kérdezik Putyint, az orosz elnök „arról a személyről” egy „bloggerről”, az utóbbi időben pedig a „berlini páciensről” beszél, s azt ismételgeti, hogy Navalnij az amerikai és a brit titkosszolgálatok embere.  

Közben azért tudják, hogy Putyin két évtizede tartó országlása idején egyszer sem kellett ilyen komoly belső ellenféllel szembenézni: erre utal az is, hogy a Bloomberg amerikai hírportál szerint az orosz hatóságok 13 és fél éves büntetést akarnak kiróni rá, hogy ezzel vegyék elejét az ellenzéki mozgalom térnyerésének.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Itthon Bihari Ádám - Ballai Vince 2021. március. 08. 20:00

Tiszta beszéddel kezelhették volna az oltási baklövést, csak épp ez nem az a kormány

Különösebb károk nélkül beismerhette volna a tömeges oltás főpróbáján keletkezett hibát a kormányzat, de a maszatolós kommunikációval csak rontott a helyzeten. Bőhm Kornél kríziskommunikációs szakember szerint a hétvégi káosz paradox módon még javíthat is az oltási kedven, de az államba vetett bizalmon inkább rontott.