Világ MTI 2021. január. 17. 09:43

Mind az 50 amerikai államban erőszakos zavargásoktól tartanak Biden beiktatása alatt

Az FBI arra figyelmeztetett, hogy az összes állam fővárosaiban felfegyverzett Trump-szimpatizánsok tüntethetnek szerdán, de már vasárnapra is tüntetéseket hirdettek meg szélsőjobboldali oldalak.

Az USA mind az ötven állama, valamint a főváros is készültségben várja Joe Biden megválasztott elnök szerdai beiktatását, mivel az FBI arra figyelmeztetett, minden állam fővárosában számolni kell felfegyverzett Trump-szimpatizánsok tüntetéseivel. Washingtonban pedig a Nemzeti Gárda több tízezer tagja biztosítja, hogy ne ismétlődjön meg a január eleji, négy halálos áldozatot követelő zavargás – írja a BBC.

Washington több utcája is le lesz zárva a beiktatás napján, némelyik betonelemekkel és fémkerítésekkel, a National Mallt pedig, ahol más beiktatásokon több ezres tömeg szokott lenni, az elnök védelmét biztosítani hivatott Secret Service kérésére lezárják. De a járvány miatt is arra kérték a lakosságot, ne utazzanak át más államokból Washingtonba az ünnepség miatt.

Mindemellett vasárnap is jelentős készültségben vannak a hatóságok, mivel több szélsőjobboldali oldal erre a napra hirdetett tüntetéseket.

Biden egyébként beiktatása után rögtön több, Trump intézkedéseit visszavonó vagy azokkal merőben ellentétes lépést fog tenni: visszalépteti az Egyesült Államokat a klímaegyezménybe, megszünteti a muszlim országokra vonatkozó beutazási tilalmat, és kötelezővé teszi a maszkviselést a szövetségi területeken és az államok közti utazáshoz.

Borítókép: A Nemzeti Gárda kivezényelt tagjai a márványpadlón alszanak a washingtoni Capitoliumban. Fotó: AFP / Saul Loeb

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés