Világ hvg.hu 2021. január. 17. 16:42

Engedné szórakozni a beoltottakat a német külügyminiszter

Heiko Maas szerint semmi értelme azokat a polgárokat korlátozni, akik már megkapták a vakcinát.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Engedményeket kellene adni azoknak, akik már beoltatták magukat koronavírus ellen, például újra látogathatnák a mozikat és az éttermeket – nyilatkozta a Bild című lapnak Heiko Maas német külügyminiszter. Szerinte nem egyesek privilegizálásáról lenne szó, hanem egyszerűen arról, hogy az oltással megszűnt az a körülmény, amely miatt az érintettek jogait korábban korlátozni kellett. Igaz, az még nem teljesen tisztázott, hogy a beoltottak meg tudnak-e fertőzni másokat, de az világos, hogy ők már senki elől sem fogják elhappolni a lélegeztetőgépeket – érvelt a korábbi igazságügyminiszter Maas.

Horst Seehofer belügyminiszter arra figyelmeztetett: megosztja a társadalmat, ha a beoltottak különleges jogokat kapnak. Erre válaszul Maas is belátta, hogy az általa javasoltak egy átmeneti időszakban egyenlőtlenségeket eredményeznének, de szerinte „mindaddig, amíg ennek objektív oka van, ez alkotmányosan igazolható.”

Eközben a magyar kormány is közzétette a közösségi oldalán, hogy az uniós kormányfők csütörtökön tárgyalnak arról, hogy azok, akik már beolttatták magukat, utazhatnak-e, és ha igen, hogyan.

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Élet+Stílus Vándor Éva 2021. március. 08. 09:35

Harry és Meghan: ez a bosszú inkább keserű volt, mint édes

Harry herceg és Meghan Markle Oprah Winfrey-nek adott interjúja több címlapra kívánkozó állítással is szolgált, és a maga jól megkomponált nyersességében engedett betekintést egy diszfunkcionális család életébe. A Buckingham-palotában nem lesznek boldogok.