Világ hvg.hu/MTI 2021. január. 14. 10:08

Megérkezett Kínába a koronavírus eredetét kutató tudóscsoport

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértői Vuhanban kezdik meg a nyomozást, ott, ahonnan az első megbetegedéseket és haláleseteket jelentették.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Hónapok óta tartó egyeztetéseket követően, egy hét csúszással megérkezett Vuhanba a WHO tudóscsoportja, amelynek célja feltárni a világjárványt okozó új koronavírus eredetét. Választ keresnek egyebek mellett arra, hogy milyen úton terjedhetett emberre a feltételezések szerint denevérektől származó vírus.

A tíz szakértő kutatóintézetek, kórházak dolgozóival készít interjúkat, és felkeresi azt a piacot is, ahol először feltűnt a kórokozó.

A tényleges feltáró munkát csak két hét múlva kezdhetik meg, addig karanténban kell maradniuk. Vizsgálataikhoz a kínai hatóságok biztosítanak majd mintákat és adatokat.

A tudóscsoport tagjai eredetileg már a múlt héten elutaztak volna Kínába, ám Peking akkor még megtagadta a belépési papírjaik kibocsátását. Az egyik kutatót visszafordították, egy másikat pedig útközben ért a hír, így várakozni kényszerült. A kínai kormányzat akkor azt közölte, hogy félreértés adódott, az út részletei pedig még kidolgozás alatt vannak. Közben a WHO vezetősége csalódottságának adott hangot a késlekedés miatt.

A szervezet már tavaly februárban és júliusban is küldött szakértőket Kínába a mostaniéhoz hasonló céllal, ám a látogatások eredményeiről nem született érdemi közlés.

Éppen egy éve jelentették az első koronavírusos halálesetet

Egy héttel azután, hogy az Egészségügyi Világszervezet „ismeretlen eredetű tüdőgyulladásos megbetegedésekről” számolt be a kínai Vuhanból, megérkezett a hír a betegség első halálos áldozatáról.

Kína mindeközben a jelenleg a legsúlyosabb járványhullámmal küzd azóta, hogy a vírus országos terjedését tavaly áprilisra drákói intézkedéseknek köszönhetően nagyrészt megfékezték. A nemzeti egészségügyi bizottság csütörtöki jelentése szerint az előző napon 124 új, belföldi fertőzésből eredő Covid–19-es esetet regisztráltak: 81-et az északi Hupej, 43-at pedig az északkeleti Hejlungcsiang tartományban. A külföldről beérkező Covid–19-es betegekkel együtt a szerdai napi esetszám 138 volt – a legmagasabb tavaly március eleje óta. Szerdán továbbá 78 panaszmentes vírushordozót is azonosítottak. A bizottság csütörtökön egy halálozásról is beszámolt – erre a kínai szárazföldön utoljára tavaly májusban volt példa. Hopej tartományban már három várost zártak le a vírus terjedésének megfékezésére, és széles körű tesztelést végeznek a fertőzöttek kiszűrésére.

(via BBC)

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Hírek a koronavírus-járvány második hullámáról