Világ hvg.hu 2021. január. 12. 18:17

Trump az impeachmentről: Ez a politika történelmének legnagyobb boszorkányüldözése

Az amerikai elnök sajtótájékoztatóján elítélt mindenfajta erőszakot.

Kedden ismét megszólalt a nyilvánosság előtt Donald Trump.

Nem akarunk erőszakot"

 - mondta az elnök az Andrews támaszponton tartott keddi sajtótájékoztatóján a washingtoni Capitoliumnál történt zavargásokra reagálva.

A BBC beszámolója szerint Trump hangsúlyozta, hogy soha, semmilyen körülmények között nem pártolja az erőszakot.

Az amerikai elnök elmondta, hogy szerinte nincs igazuk a demokrata politikusoknak, amikor azt mondják, hogy ő hergelte fel a tömeget a törvényhozás épületénél történt zavargások előtt.

Trump az ellene folyó impeachmentről azt mondta, hogy szerinte ez a folytatása a politika történelmének legnagyobb boszorkányüldözésének.

"Úgy gondolom, hogy ez hatalmas veszélyt jelent ennek az országnak" - mondta az elnök.

Az amerikai elnökkel szembeni alkotmányos felelősségre vonási eljárás, azaz az impeachment megindítását a Demokrata Párt javasolta. A főbb vádpontok szerint Donald Trump súlyosan veszélyeztette az Egyesült Államokat és törvényhozásának biztonságát azzal, hogy múlt héten szerdán mondott beszédében feltüzelte híveit, akik azután megostromolták a Capitoliumot, a törvényhozás épületét. Az is szerepel a vádak között, hogy az elnök hamis nyilatkozatokat tett az elnökválasztás eredményéről, és nyomást gyakorolt Georgia állami tisztségviselőire, hogy több szavazatot találjanak neki.

A javaslatról a következő napokban szavazhat a képviselőház. Ha elindul az eljárás, Trump lehet az első amerikai elnök, akit kétszer is impeachment eljárás alá vontak. 2019-ben egyszer már zajlott ellene impeachment azzal a váddal, hogy visszaélt hatalmával, ám a republikánus szenátorok felmentették.

A demokraták emelett benyújtottak egy javaslatot, amelyben felszólítják Mike Pence alelnököt, hogy hívja össze a kabinetet, és léptesse életbe a 25. alkotmánykiegészítés szerinti eljárást, aminek során alkalmatlanná nyilváníthatják az elnököt hivatali teendői ellátására.

Az impeachmentről szerdán szavazhat a képviselőház.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
EURO 2020 - kövesse a foci-Eb összes hírét a hvg.hu-n!
Sport hvg.hu 2021. június. 15. 17:54

Magyarország - Portugália: 0–0

Első mérkőzését játssza a magyar labdarúgó-válogatott a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságon. A mieink Portugália ellen lépnek pályára a Puskás Arénában.