Világ hvg.hu 2021. január. 11. 23:10

Hősként ünneplik a Capitolium rendőrségének egy tagját

Kitüntetést kaphat a rendőr, aki egyedül szállt szembe egy csapat dühös Trump-szimpatizánssal.

Eugene Goodman egyedül volt, amikor a Capitoliumnak arra a folyosójára, amelyet felügyelt, bejutott Donald Trump híveinek egy csoportja. A trumpisták nem sokkal korábban megostromolták az amerikai törvényhozás washingtoni épületét, benyomultak, törtek-zúztak, irodákat forgattak fel.

A capitoliumi rendőrség kötelékébe tartozó egyenruhás reakcióját a Huffington Post tudósítója, Igor Bobic vette videóra. Goodman mindössze néhány lépésre volt a legalább tucatnyi fehét férfiból álló csoporttól, amely elől felhátrált egy lépcsősoron, amelynek tetején egy rövid időre megállt, és balra pillantott. A Szenátus üléstermei felé vezető folyosóra nézett, amelyet senki sem őrzött. Ezért a másik irányba indult, hogy még inkább magára terelje a figyelmet, meglökte a csapat élén haladó férfit, majd elindult a másik irányba. Sikerült magával csalnia az embereket.

A Washington Post jelentése szerint a Szenátus üléstermét csak percekkel azután tudták biztosítani a hatóságok, hogy Goodman elterelte onnan a trumpistákat.

Goodmant a kongresszus több tagjai is hősnek nevezte, és javasolták, hogy kapjon kitüntetést a bátorságáért.

Trump híveinek és a hatóságok képviselőinek összecsapásában öten haltak meg, köztük egy rendőr.

A Capitolium rendőrségének főnöke, Steven Sund január 16-i hatállyal lemondott tisztéről a kongresszus épületének ostroma, illetve annak sikertelen megakadályozása miatt. A lépésre Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke szólította fel, de többek között a Capitolium rendőri szakszervezetének vezetője is szorgalmazta.

Sund később arról beszélt, hogy a kongresszusi biztonsági tisztségviselők akadályozták meg, hogy segítséget kérjen a Nemzeti Gárdától. Elmondása szerint szólt az alsóház és a szenátus biztonsági tisztségviselőinek, hogy engedélyezzék a szervezet készenlétbe helyezését, a kérésének azonban nem tettek eleget. A rendőrfőnök kérelmét állítólag hatszor utasították el vagy késleltették, annak ellenére, hogy Sund többször elismételte: ijesztő a helyzet. Kormányzati tisztségviselők korábban viszont azt mondták, hogy küldtek volna embereket az amerikai törvényhozás épületének biztosítására, de nem érkezett ilyen irányú kérés a capitoliumi rendőrségtől.

Michael Sherwin ügyvezető szövetségi főügyész azt fontolgatja, hogy vádat emel a capitoliumi rendőrség azon tagjai ellen, akik összejátszhattak a rendbontókkal.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés