Világ MTI 2021. január. 04. 21:50

Csak idén már több mint 30 ezerrel nőtt az igazolt koronavírusos esetek száma Spanyolországban

A tavalyi év utolsó hetében 10 százalék volt a pozitív tesztek aránya az országban.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Az elmúlt 24 órában 4420 esetben diagnosztizáltak koronavírus-fertőzést az elvégzett vizsgálatok Spanyolországban. Január első napjaiban már így már több mint 30 ezerrel nőtt a regisztrált esetek száma - ismertette az idei első országos járványügyi összesítést María José Sierra, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ epidemiológusa hétfőn Madridban.

A járvány kezdete óta azonosított esetszám közelít a kétmillióhoz, a halálos áldozatok száma már meghaladta az 51 ezret. Az elmúlt egy hétben 397-en hunytak el a fertőzés következtében.

Országos átlagban százezer emberből 272-en fertőzött, december 10-én számuk még 189 volt, a járvány terjedése azóta fokozódik.

A tizenhét tartományból hétben az országos átlagot meghaladó a fertőzöttek aránya, a legmagasabb Extremadurában, ahol százezer lakosra 604 fertőzés jut. A legkedvezőbb a járványügyi helyzet Asztúriában, százezerből 121 esettel.

María José Sierra beszámolt arról, hogy a múlt év utolsó hetében mintegy 770 ezer koronavírus-tesztet végeztek el, a pozitivitási arány 10 százalékos volt.

A szakember hangsúlyozta: a lappangási időt figyelembe véve még korai értékelni, hogy az ünnepi időszak milyen hatással volt a járvány terjedésére, de aggasztónak nevezte a tapasztalható növekvő tendenciát.

A növekvő esetszám miatt Katalóniában újabb korlátozásokat vezetnek be csütörtöktől tíz napra. Egyebek mellett bezárják a bevásárlóközpontokat, az edzőtermeket és hétvégenként a nem létfontosságú szolgáltatásokat is. A régióban korlátozzák a települések közötti szabad mozgást.

Salvador Illa egészségügyi miniszter a madridi sajtótájékoztatón kitért arra, hogy Spanyolország eddig 718 ezer adagot kapott a Pfizer és a BioNtech által kifejlesztett védőoltásból, legutóbb épp hétfőn. Az oltást eddig több mint 82 ezer embernek adták be.

A spanyol sajtó a tartományokra hivatkozva arról számolt be vasárnap, hogy az egy hete megkezdődött oltási kampány logisztikai problémák és az ünnepi időszak miatt a tervezettnél jóval lassabban zajlik.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Itthon Windisch Judit - Dezső András 2021. április. 12. 17:05

Mennyire egyedülálló a magyar modell, amely rekordszámok mellett döntött az iskolák nyitásáról?

Az európai példák azt mutatják, hogy az iskolákat csak azután kezdték el vagy kezdik el kinyitni, hogy javulnak a járványügyi adatok. Kivétel ez alól Ausztria, ahol viszont egy intenzív teszteléssel kompenzálnak és nem is állnak rosszul. Noha itthon a környékbeli országokhoz képest magas a fertőzöttségi és halálozási adat, az is igaz, hogy szinte sehol sem álltak olyan jól oltásban, mint Magyarországon, ahol azonban a jól haladó oltások ellenére még messze a nyájimmunitás.