Világ hvg.hu 2021. január. 02. 19:02

Ausztrália megváltoztatta himnuszát, mert kirekesztető volt az őslakosokkal szemben

Csak egy szó változott, mégis fontos gesztus a 60 ezer éves kultúra felé.

Január elsejével megváltozott Ausztrália nemzeti himnusza - irja a CCN. „Ausztrálok, örüljünk, mert fiatalok és szabadok vagyunk" sorból az új verzióban a fiatal helyére az „egységes” kerül. Scott Morrison miniszterelnök szerint ugyanis, Ausztrália mint modern nemzet ugyan viszonylag fiatal, de „hazánk története ősi”.  Hozzátette: "Az egység szellemében ezt most mi is elismerjük, a változtatás semmit sem visz el, ellenkezőleg, sokat hozzá tesz a nemzeti himnuszhoz".

Az utóbbi években többen tiltakoztak az ausztrál őslakosokat kirekesztő himnusz ellen, például sportolók tagadták meg eléneklését a focimeccseken.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Sport Horn Andrea 2021. április. 14. 06:30

Száz nappal a tokiói olimpia előtt sem tudni biztosan, a járvány hogy alakítja át a játékokat

Száz nappal a nyitóünnepség előtt még mindig nagyon keveset tudni arról, hogy fog kinézni az idén nyárra halasztott tokiói olimpia. A helyiek a negyedik hullámtól tartanak, miközben a szervezők még mindig azt tervezgetik, hogyan lehet hatékonyan felügyelni és biztonságban mozgatni, ellátni az eseményre érkezőket, esetleg kezelni, ha valahol járványgóc alakul ki.