Világ MTI 2020. december. 03. 12:11

Bekeményítenek Olaszországban: tartományok között sem lehet majd utazni az ünnepekkor

Az olasz kormány megpróbálja elejét venni, hogy sokan gyűljenek össze karácsonyozni, szilveszterezni.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

A járvány miatt tilos lesz a tartományok közötti utazás Olaszországban december 21. és vízkereszt ünnepe, január 6. között – döntött az olasz kormány. A határozat értelmében a tiltás alól csak azok mentesülnek, akik dolgozni mennek, és akiknek súlyos egészségi indokuk van rá.

A döntés a kevéssé járványveszélyes, vagyis sárga színű térségek közötti mozgásra is vonatkozik, és érvényes a más régiókban található telkekre, nyaralókba, rokonok otthonába történő utazásra is.

December 25-én és 26-án még a települések közötti utazást is megtiltotta a kormány,

az ellenőrzéseket – ahogyan eddig is – a sztrádakapuknál és a vasútállomásokon végzik majd, de hatósági felszólításra köztéren is igazolni kell a tartományon, városon kívüli mozgást. Az, hogy valaki a családi találkozóra tart, nem számít elfogadott indoknak. Kivételt jelent viszont, ha egy-egy családtag egyedül élő idős rokonnal tölti az ünnepnapokat, segítségnyújtással.

A kormány éjszakába nyúló szerdai ülésén született döntés a következő hetek járványintézkedéseiről, amelyek pénteken lépnek életbe, és ötven napig lesznek hatályban. Ez az első alkalom, hogy a kabinet nem egy hónapra, hanem ennél hosszabb időre, egészen január 15-ig szigorít. A rendeletnek a területek közötti mozgásra vonatkozó része már megjelent a hivatalos közlönyben, az intézkedéscsomag egészét Giuseppe Conte miniszterelnök csütörtökön írja alá a tartományokkal még zajló egyeztetés lezárása után.

A tartományok reményeivel ellentétben a kormány nem enyhítette a november elején bevezetett korlátozásokat. Olaszország egészét nem alakították át sárga övezetté. A sajtónak kiadott „majdnem végleges” vázlat szerint este tíz órától hajnali ötig tartó országos kijárási tilalom is érvényben marad az ünnepek alatt is. Ez többek között azt jelenti, hogy december 24-én a késő esti és éjféli misék elmaradnak, az olasz püspöki kar (Cei) korábbi bejelentése szerint a szertartásokat korábbi időpontra teszik át.

Engedménynek számít, hogy a karácsony előtti hetekben – a helyi járványhelyzettől függően – az üzletek akár este kilenc óráig is nyitva tarthatnak. A kereskedelmi központok december 20-ig hétvégén is nyitva lesznek az egyszerre beengedett vásárlói létszám korlátozásával. A veszélyesebbként osztályozott tartományokban is engedélyezik az éttermek nyitva tartását december 25., december 31. és január 6. délben. Szilveszter napján viszont a szállodák éttermeit éjszaka zárva kell tartani.

A kormány a sípályák újranyitását sem engedélyezte, ami azonnali tiltakozáshoz vezetett az érintett tartományok részéről.

A külföldről Olaszországba érkezőknek tíznapos karanténba kell vonulniuk, és ez a külföldi síelésből hazatérő olaszokra is vonatkozik. Leállították a tengerjáró hajók ünnepi járatait is.

Ami az oktatást illeti, a tervek szerint január 7-től visszaállnak a tantermi tanulásra a 14 évnél idősebb diákok is, ahol ezt a járványhelyzet lehetővé teszi.

A legutóbbi, szerda esti adatok szerint a több mint egy hónapig érvényes korlátozásokkal a felére sikerült csökkenteni a naponta szűrt koronavírus-fertőzöttek számát a november eleji majdnem negyvenezerről. A halottak száma azonban továbbra is magas, egy nap alatt 684 beteg halt meg.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról