Világ hvg.hu 2020. december. 01. 15:20

A Pfizer vakcinája december végén kaphat engedélyt az EU-ban

Az Európai Gyógyszerügynökség előbb a Pfizer, majd januárban a Moderna védőoltásáról is meghozhatja döntését.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) december 29-én dönt arról, hogy forgalomba kerülhet-e az Európai Unióban a Pfizer és a BioNTech koronavírus elleni vakcinája – idézi az EMA közleményét az AP hírügynökség. Mint írják, ez lehet az első engedélyezett vakcina az EU-ban.

Január 12-ére döntést hozhat az ügynökség a Moderna védőoltásáról is.

Ha minden rendben megy, akkor még az év vége előtt megkaphatják az oltásukat az első uniós állampolgárok

– idézi Ursula von der Leyen EB-elnököt az AP. Az EU több vakcinafejlesztővel is kötött már előzetes megállapodást, ezek a Moderna, az AstraZeneca, a Sanofi-GSK, a Janssen Pharmaceutica NV, a BioNTech-Pfizer és a CureVac.

A BNT162b2 jelű Pfizer-BioNTech oltás európai engedélyeztetése október óta tart. A gyártók novemberben közölték, a vakcina 95 százalékos hatékonyságú, és nincsenek súlyos mellékhatásai. Kérelmüket a vakcinájuk engedélyeztetésére beadták már az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalához (FDA) is.

Az amerikai Moderna nevű cég ugyanazokra a kutatásokra építve fejlesztette ki a koronavírus elleni vakcináját, mint a Pfizer. A szer előnye, hogy a Pfizer készítményével ellentétben, amely mínusz 80 fokon tárolandó, ezt elég mínusz 20 fokon tárolni, vagyis háziorvosi rendelőkben és gyógyszertárakban is biztonsággal tárolható. Ráadásul 30 napos a szavatossága, míg a Pfizer oltóanyagánál ugyanez öt nap. A Moderna azt közölte, hogy az ő vakcinafejlesztésük 94,5 százalékos eredményességű.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
EUrologus Arató László (EUrologus) 2021. március. 01. 14:00

Fidesz és Néppárt: szappanopera a brüsszeli buborékban

Egy nagyon fontos kérdésre még nem született válasz a Fidesz és az Európai Néppárt (EPP) kötélhúzása kapcsán: túlragozott-e ez a téma a Fidesz által a világtól teljesen elrugaszkodott helynek beállított, unatkozó, ámde gazdag bürokraták, politikusok, véleményvezérek és újságírók homokozójában, a brüsszeli buborékban? A válasz egy határozott igen.