Világ hvg.hu 2020. november. 09. 14:44

A magyar küldöttség miatt zárták be a kambodzsai főváros iskoláit

A külgazdasági és külügyminiszter gyerekekkel is kapcsolatba került, akikről azonban nem tudtak elég információt gyűjteni az illetékes hatóságok.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Egy héttel a nyitás után hétfőn ismét bezárták az iskolákat Phnompenhben és környékén. A kambodzsai hatóságok azután döntöttek így, hogy a múlt héten Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszternek ottani látogatása után pozitív lett a koronavírustesztje – adta hírül az AP.

Az oktatási intézményeket még márciusban zárták le a járvány miatt, és november elején nyitották ki őket újra – igaz, kisebb csoportokkal és csökkentett óraszámmal. A főváros és a mellette fekvő Kandal tartomány oktatási intézményei most két hétre újra bezárnak, a gyerekek távoktatásban tanulnak majd.

Az oktatási minisztérium közlése szerint a lezárásra azért volt szükség, mert nem jutottak elég információhoz azoknak a gyerekeknek a szüleitől, akik közvetlen vagy közvetett kapcsolatba kerültek Szijjártóval, illetve a magyar küldöttséggel a múlt heti látogatás alkalmával.

#សេចក្ដីជូនដំណឹង៖ #ការផ្អាកដំណើរការ​គ្រឹះស្ថានសិក្សា​សាធារណៈនិងឯកជន ជាបណ្ដោះអាសន្នរយៈពេល​០២សប្ដាហ៍ នៅ​#រាជធានីភ្នំពេញ និង​#ទីរួមខេត្តកណ្ដាល

Közzétette: MoEYS Cambodia – 2020. november 8., vasárnap

Ahogy korábban megírtuk, a magyar miniszter tesztje a múlt kedden hozott pozitív eredményt akkor, amikor a thaiföldi Bangkokba érkezésekor mintát vettek tőle. Azonnal karanténba került, az összes tervezett tárgyalását lemondták, szerdán pedig visszaindult Magyarországra.

Hétfőn Szijjártó még Kambodzsában volt, ahol a fővárosban találkozott Hun Szen miniszterelnökkel, Prak Szokhonn külügyminiszterrel, Aun Pornmoniroth gazdasági és pénzügyminiszterrel, Pan Szoroszak kereskedelmi miniszterrel, Veng Szakhon mezőgazdasági miniszterrel és Szousz Jara parlamenti képviselővel.

Miután bebizonyosodott, hogy Szijjártó megfertőződött, Kambodzsában közel 900 embert teszteltek le. Közülük egy testőr szervezetében mutatták ki a kórokozót, de azt nem tudni, hogy ő kitől kapta el a fertőzést.

Az ország vezető közül többen a negatív teszteredményük ellenére 14 napos karanténba vonultak.

Szijjártó hétfőn kora délután arról számolt be a közösségi oldalára feltöltött videóban, hogy a tünetei továbbra sem csillapodnak, úgy érzi magát, „mint egy komplett influenzabeteg”.

(Képünkön Szijjártó Péter és Hun Szen a múlt hétfői találkozójukon.)

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Itthon Windisch Judit - Dezső András 2021. április. 12. 17:05

Mennyire egyedülálló a magyar modell, amely rekordszámok mellett döntött az iskolák nyitásáról?

Az európai példák azt mutatják, hogy az iskolákat csak azután kezdték el vagy kezdik el kinyitni, hogy javulnak a járványügyi adatok. Kivétel ez alól Ausztria, ahol viszont egy intenzív teszteléssel kompenzálnak és nem is állnak rosszul. Noha itthon a környékbeli országokhoz képest magas a fertőzöttségi és halálozási adat, az is igaz, hogy szinte sehol sem álltak olyan jól oltásban, mint Magyarországon, ahol azonban a jól haladó oltások ellenére még messze a nyájimmunitás.