Világ hvg.hu/MTI 2020. október. 08. 21:58

Lukasenka: A tüntetések miatt nő a fertőzésszám

A fehérorosz elnök most már nem állítja azt, hogy a jégkorong és a szalonna gyógyítaná a koronavírust, ehelyett azt mondja, az ellene tüntetők tehetnek a járvány terjedéséről.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Az utóbbi hetek kormányellenes tüntetései okozzák a koronavírussal fertőzöttek számának hirtelen megemelkedését Minszkben - jelentette ki csütörtökön Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök.

Ami hétvégenként a minszki utcákon zajlik, annak érthetően vannak kihatásai. Minszkben magasabb a fertőzöttek aránya, mint az ország más térségeiben. Ez ennek az eredménye

 - hangoztatta Lukasenka magas rangú tisztségviselőkkel folytatott megbeszélésén.

A fehérorosz elnök, aki most azt is elismerte, hogy közeledik a járvány második hulláma, korábban azt hangoztatta, hogy országában egyetlen ember sem fog meghalni a koronavírustól, és a járvány ellenszerei között a vodkát, a szalonnát, a jégkorongot és a szaunázást emlegetette. Az elnök "pszichózisnak" minősítette a világon a járvány miatt bevezetett óvintézkedéseket, és azt hangoztatta, hogy az emberek számára az éhínség és a munkanélküliség lesz végzetes, nem pedig a Covid-19.

Fehéroroszországban eddig 81 982 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 880-an hunytak el a kórban.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Itthon Windisch Judit - Dezső András 2021. április. 12. 17:05

Mennyire egyedülálló a magyar modell, amely rekordszámok mellett döntött az iskolák nyitásáról?

Az európai példák azt mutatják, hogy az iskolákat csak azután kezdték el vagy kezdik el kinyitni, hogy javulnak a járványügyi adatok. Kivétel ez alól Ausztria, ahol viszont egy intenzív teszteléssel kompenzálnak és nem is állnak rosszul. Noha itthon a környékbeli országokhoz képest magas a fertőzöttségi és halálozási adat, az is igaz, hogy szinte sehol sem álltak olyan jól oltásban, mint Magyarországon, ahol azonban a jól haladó oltások ellenére még messze a nyájimmunitás.