Világ MTI 2020. augusztus. 24. 16:50

Diplomáciai konfliktusba keveredett Oroszország és Ausztria

Bécs ipari kémkedés miatt utasított ki egy orosz diplomatát, a válaszlépés sem maradt el.

Kölcsönös kiutasításba torkollott egy diplomáciai konfliktus Bécs és Moszkva között. Az ügy előzménye, hogy Ausztria hétfőn első alkalommal nyilvánított nemkívánatos személynek egy orosz diplomatát, akinek szeptember elsejéig el kell hagynia az országot. A bécsi külügyminisztérium csak annyit közölt, hogy tevékenysége nem volt összhangban a diplomáciai kapcsolatokról rendelkező bécsi konvencióval.

A Kronen Zeitung című lap szerint a diplomatát ipari kémkedéssel gyanúsítják; egy fejlett technológiákat előállító osztrák vállalat helyi munkatársán keresztül gyűjtött információkat. Az érintett osztrák állampolgár maga tájékoztatta cége vezetését a vállalattal kapcsolatos kémkedésről, kapcsolattartójaként pedig az orosz diplomatát nevezte meg. Az orosz diplomata elutasította, hogy vallomást tegyen, és diplomáciai mentességére hivatkozott.

Az orosz külügyminisztérium még aznap bekérette Ausztria moszkvai nagykövetét, akinél tiltakozását fejezte ki egy orosz diplomata „alaptalan” bécsi kiutasítása miatt, s egyúttal nem kívánatos személynek nyilvánított egy osztrák diplomatát.

A tárca közleménye szerint az orosz intézkedés a kölcsönösség alapján, válaszlépésként történt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
hvg360 HVG360 2021. április. 16. 13:00

Élesben Velkey Györggyel: Leginkább túlsúlyos kamaszok kerülnek a gyermekintenzívre

Nincs olyan őrületes terhelés gyerekosztályokon, mint a felnőttekén – mondta a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója hvg360-nak. Velkey György arról beszélt, igaz vannak súlyosabb koronavírusos betegeik, közülük csak keveseket kell lélegeztetni. A Kórházszövetség elnökhelyettese úgy látja, bár a találkozásoknak van kockázata, a gyerekek szocializációja miatt is fontos, hogy mihamarabb visszatérjenek az iskolákba.