Világ hvg.hu 2019. december. 07. 18:05

Emberek százmillióit fenyegeti az óceánok oxigénszintjének a csökkenése

A klímaváltozás miatt folyamatosan csökken az óceánok vízében lévő oxigén mennyisége és ennek nagyon rövid időn belül komoly hatása lesz a tengeri élőlényekre, s közvetve a halászatból élő, illetve a halakat fogyasztó százmilliók számára.

A madridi ENSZ-klímacsúcson ismertetett, sok szakértő által ellenőrzött, és pontosnak talált tanulmány szerint míg az 1960-as években 45 olyan tengeri terület volt, ahol az átlagosnál alacsonyabb volt a víz oxigéntartalma, mára ez a szám hétszáz körül van. Közben öt évtized alatt megnégyszereződött azon körzetek száma, ahol gyakorlatilag már egyáltalán nem maradt oxigén a vízben. „Az oxigénszint csökkenése halálos fenyegetést jelent a felmelegedés és a víz elsavasodása miatt egyébként is stressz alatt lévő tengeri élővilág számára. Csak úgy lehet megállítani az oxigénben szegény területek számának a növekedését, ha megkezdődik a szén-dioxid-kibocsátás határozott csökkentése” – idézte a DW hírportál a tanulmány egyik szerzőjét, Dan Laffoleyt.

A tudósok szerit már most látszanak a kedvezőtlen következmények: felborulóban van az élővilág egyensúlya, s szaporodnak az alacsony oxigéntartalom mellett is életben maradó fajok, például a mikrobák, vagy a medúzák. A leginkább fenyegetett fajok között vannak a cápák, a tonhalak, illetve kardhalak.

Az előrejelzések szerint az évszázad végére további 3-4 százalékkal esik majd a tengervíz oxigéntartalma, s a csökkenés aránytalanul nagy mértékben érinti majd a felszín közeli 1000 métert, ahol a leggazdagabb az élővilág.

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?