Világ hvg.hu 2019. szeptember. 09. 18:00

Visszavágtak a finnek: mindenképpen a jogállamiság betartásához kötnék az uniós kifizetéseket

A külügyminiszter azonban nem érti a magyar és a lengyel kritikákat, szerinte a szabályok minden tagállamra egyaránt érvényesek.

Soros uniós elnöksége alatt Finnország egyik legfontosabb feladatának tartja, hogy Brüsszelben elfogadják javaslatukat, mely szerint a jogállamiság betartásához kötik az uniós kifizetéseket. Tytti Tuppurainen, a finnek európai uniós ügyekért felelős minisztere a The Financial Times című lapnak úgy fogalmazott: rendkívüli fontosságúnak tartják a közös értékek betartását, hiszen a világban „többé-kevésbé totalitárius rendszerek” épültek ki.

A lap emlékeztet rá, hogy a finn kormány döntése valószínűleg tovább élezi az egyébként is feszült viszonyt Lengyelországgal és Magyarországgal, melyek ellen már megindultak a jogállamisági eljárások az Európai Unióban. Tuppurainen viszont ragaszkodott hozzá, hogy Helsinki egyetlen országot sem akar néven nevezni, vagy ujjal mutogatni bárkire is.

Ez nem arról szól, hogy bizonyos országoktól pénzt vennénk el, hanem egy megelőző intézkedés, amely minden tagállamra érvényes – mondta a politikus.

A külügyminiszter azt is különösnek nevezte, hogy a javaslatot a magyarok és a lengyelek kritikaként értelmezik, hiszen az csak egy eszköz, amivel a közös uniós költségvetés felett őrködnek. Tytti Tuppurainen szerint minden oka megvan bizakodni, hogy elfogadják a javaslatot, már csak azért is, mert sok tagállam támogatja. Azon viszont még mindig megy a vita, hogy milyen szinten kössék a kifizetéseket a jogállamiság betartásához.

Finnország a múlt héten jelentette be azt is, hogy az Európai Unió soros elnökeként továbblép a Magyarország ellen folyó hetes cikkely szerinti eljárásban. Anna-Maja Henriksson finn igazságügyi miniszter az Európai Parlamentben elmondta: hogy az Általános Ügyek Tanácsában szeptember 16-án hivatalos meghallgatást tartanak a témában. Ezen a magyarországi jogállamiság és demokrácia helyzetét vitatják meg a tagállamok külügyminiszterei, és Magyarország álláspontját is meghallgatják.

A magyar kormány már hetekkel ezelőtt támadni kezdte Helsinkit. Maga Orbán Viktor beszélt arról Tusnádfürdőn, hogy Finnország egy olyan ország, ahol nincs alkotmánybíróság.

Az alkotmány védelmét a parlament erre a célra létrehozott külön bizottsága látja el. Képzeljék el, amikor a magyar jogállamiságban mi egyszer csak azt mondanánk, fölszámoljuk az Alkotmánybíróságot, és a parlament alkotmányügyi bizottsága gyakorolja a normakontrollt. Ez a helyzet körülbelül Finnországban.

A témát Orbán személyesen vitathatja meg kollégájával, Antti Rinne finn kormányfő szeptember 30-án Budapestre látogat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Sport Horn Andrea 2021. április. 14. 06:30

Száz nappal a tokiói olimpia előtt sem tudni biztosan, a járvány hogy alakítja át a játékokat

Száz nappal a nyitóünnepség előtt még mindig nagyon keveset tudni arról, hogy fog kinézni az idén nyárra halasztott tokiói olimpia. A helyiek a negyedik hullámtól tartanak, miközben a szervezők még mindig azt tervezgetik, hogyan lehet hatékonyan felügyelni és biztonságban mozgatni, ellátni az eseményre érkezőket, esetleg kezelni, ha valahol járványgóc alakul ki.