Világ MTI 2019. május. 02. 06:43

Trump minisztere nemet mondott a képviselőházi meghallgatásra

William Barr amerikai igazságügyi miniszter nem kíván megjelenni a képviselőház igazságügyi bizottságának csütörtökre tervezett meghallgatásán – közölte Jerry Nadler, a bizottság demokrata párti vezetője.

William Barr azt követően döntött így, hogy az igazságügyi bizottság megszavazta, a meghallgatáson nem a politikusok, hanem a bizottság jogászai faggatják majd őt.

Jerrold Nadler azt is elmondta, hogy az igazságügyi minisztérium nem tesz eleget azon kérésnek sem, hogy benyújtsa a Mueller-jelentés szerkesztetlen változatát a bizottságnak.

A demokrata politikus szerint a tárcavezető zsarolni próbálja a bizottság tagjait, akik a bejelentéstől függetlenül csütörtökön reggel 9 órakor összegyűlnek a meghallgatásra.

A bejelentést követően Hakeem Jeffries, a bizottság szintén demokrata párti tagja újságíróknak azt mondta: amennyiben Barr nem jelenik meg csütörtökön, a bizottság büntetés terhe melletti idézést küld neki.

Barr szerdán részt vett a szenátus igazságügyi bizottságának heves szóváltásokkal tűzdelt meghallgatásán. A demokrata párti szenátorok egyike "Trump ügyvédjének" minősítette őt, egy párttársa pedig azzal vádolta meg, hogy "szándékosan félrevezette" a bizottságot. A meghallgatáson William Barr elsősorban a Mueller-jelentés ügyében képviselt álláspontját vette védelmébe. Mint fogalmazott: "abszolút nyugodt", és helyesen cselekedett mind a jelentésről szóló összefoglalónak, mind a teljes jelentés szerkesztett változatának nyilvánosságra hozatalát illetően.

A szenátusi meghallgatás előtt pár órával hozta nyilvánosságra a The Washington Post című lap, hogy Robert Mueller, a róla elnevezett vizsgálóbizottság vezetője korábban egy Barrhoz intézett levélben kifogásolta a jelentésről a miniszter által készített rövid összefoglalót, mert szerinte az nem tükrözte a jelentés lényegét.

Mueller volt a vezetője a róla elnevezett különleges vizsgálóbizottságnak, amely a 2016-os választásokon a Trump-kampány munkatársai és oroszok közötti esetleges összejátszást volt hivatott feltárni, valamint azt, hogy Donald Trump elnök nem akadályozta-e az igazságszolgáltatást az ügy feltárásában. A csaknem két esztendeig tartó vizsgálat után nyilvánosságra hozták a teljes jelentés szerkesztett, 448 oldalas változatát, de hetekkel korábban Barr miniszter egy négyoldalas összefoglalóban összegezte annak tartalmát a törvényhozók és a közvélemény tájékoztatására. Az összefoglalóban leszögezte: a vizsgálat szerint a 2016-os elnökválasztási kampány idején nem volt összejátszás Donald Trump kampányának munkatársai és oroszok között, továbbá megítélése szerint az elnök nem akadályozta az igazságszolgáltatást.

A meghallgatás elején felolvasott írásos nyilatkozatában a tárcavezető főként a Mueller által hangoztatott kifogásra reagált. Kijelentette: az igazságszolgáltatás akadályozása ügyében a vizsgálóbizottság nem vont le következtetést, ennek levonását rá bízta. Barr erre utalva a törvényhozók előtt úgy fogalmazott: meglepődött, hogy Mueller rá hagyta a döntést az igazságszolgáltatás akadályozása ügyében.

A jelentés alapján Barr azt állapította meg, hogy nincs elégséges bizonyíték arra, hogy az elnök akadályozta volna az igazságszolgáltatást. A szenátusi bizottság előtt pedig elmondta: megállapítását, illetve rövid összefoglalójának szövegét felajánlotta elolvasásra Robert Muellernek, aki azonban elhárította ezt.

A miniszter hozzáfűzte: ő és munkatársai gondosan átvizsgálták a jelentésben szereplő tényeket és jogi elméleteket, mielőtt az összefoglalót, majd a jelentést nyilvánosságra hozták. Megjegyezte azt is: Robert Mueller nem az összefoglaló tartalmát kifogásolta, hanem azt, hogy miért nem bővebben fejtette ki a bizottsági jelentés lényegét.

Barr megjegyezte azt is: nem ellenzi, hogy a törvényhozók meghallgassák a vizsgálóbizottság volt vezetőjét is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
EUrologus Szűcs Ágnes (EUrologus) 2021. április. 16. 17:00

Csak politikai akarat hiányzik, hogy az Európai Bizottság elindítsa a jogállamisági mechanizmust

Noha számos uniós jelentés bizonyítja, hogy Lengyelországban és Magyarországon sérül az igazságszolgáltatás függetlensége, és virágzik a korrupció, az uniós intézmények közti játszmák és a politikai kockázattól való félelem miatt az Európai Bizottság mégis halogatja, hogy fellépjen az uniós pénzügyek érdekében. Az EUrologus Jogálom című sorozatának 3. része.