Világ hvg.hu 2019. április. 19. 22:15

Az elmúlt 26 év legerősebb hurrikánja söpört végig tavaly Floridán

A Michael hurrikánt utólag 4-es erősségről, 5-ös erősségűre minősítették fel.

Az eddig dokumentált hurrikánok közül a Michael hurrikán volt az egyik legerősebb, amely az Egyesült Államokban, már szárazföldön okozott hatalmas károkat. A tavaly októberi viharban 59 ember veszttte életét és 25 milliárd dolláros kár keletkezett.

A Michael hurrikán sebességét eleinte nem tudták pontosan bemérni, de az amerikai ócánügyi hatóság (NOAA) most pontosított: a korábbi becsléseknél gyorsabban söpört végig Michael a szárazföldön, ezért a trópusi viharok besorolására vonatkozó skálán a négyes kategória helyett utólag az 5-ösbe került. Ebbe a kategóriába esnek a legnagyobb pusztítóerővel bíró hurrikánok. Volt, hogy a szél Floridában óránkénti 257 kilométeres sebességgel tombolt.

A BBC azt írja, hogy eddig mindössze négy olyan hurrikán sújtotta az Egyesült Államokat, amelyek az 5-ös kategóriába esnek. 1992 óta nem volt ilyen erős vihar az országban, akkor az Andrew hurrikán pusztított.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Itthon Ballai Vince 2021. április. 13. 20:00

„Az első hullámot még kinevettük, most napról napra jönnek a megdöbbentő halálesetek”

Egy család negyvenes éveiben járó testvérpárja – csak egy példa az Ózd környéki roma közösségekben koronavírus miatt elhunytak közül. A vírus nem válogat, egy helyi háziorvos szerint többségi és a kisebbségi közösségekben egyformán tombol a járvány. A romák körében mégis nagyobb a kockázat, de nem csak az általánosan rosszabb egészségi állapotuk miatt.