Világ hvg.hu 2019. február. 09. 08:27

17 éve szenved az otthagyott rothadó halszósz bűzétől egy kanadai város

Közel két évtizeddel csendben bezárta új-fundlandi gyárát az Atlantic Seafood Sauce Company nevű cég, s diszkréten ott hagyott több mint száz kádnyi, már kész halszószt. Bár Kanada ezen a részén általában hideg van, a szósz természetesen megromlott, s az üzemnek helyet adó St. Mary-ben évek óta elviselhetetlen bűz terjeng. Egyelőre senki sem akarja elvinni a kádakat.

„Amikor a szél a gyár felől fúj, be kell jönnöm a házba, s be kell csukni az ajtót és az ablakokat. Úgy érzem magam, mintha börtönben lennék” – mondta az egyik lakos a kanadai CBC televíziónak. Mások arról meséltek, hogy eldobható maszkokat adnak a városkába látogató rokongyerekeknek, akik jellemzően nyáron érkeznek, akkor, amikor a leginkább elviselhetetlen a rothadó élelmiszer szaga. Az is aggasztja a helyieket, hogy amikor nagyritkán az állami illetékesek ellátogatnak a városkába, mindezt teljes testet fedő védőruhában, s maszkban teszik.

A helyiek már többször próbálkoztak, hogy valakivel elvitessék a halszósszal, vagy osztrigaszósszal teli fermentáló kádakat, ám eddig erőfeszítéseik nem jártak sikerrel. Legutóbbi 2016-ban jelent meg egy magáncég, ám amikor az alkalmazottak elkezdték a tengerbe önteni a kádak tartalmát, abba hagyatták velük a látványos környezetszennyezést. Egy másik vállalkozó felmérte a helyszínt, majd amikor látta, hogy nincsenek a gyárban rágcsálók, visszahőkölt. „Tudja, már 30 éve a szakmában vagyok, s most megijedtem. A rágcsálók ugyanis pontosan tudják, mi az ami tényleg mérgező” – mondta, majd nem vállalta a munkát.

A gyárterület megtisztítása legalább félmillió amerikai dollárba kerülne, erre pedig a városnak nincs pénze. Az Atlantic Seafood Sauce Company pedig elérhetetlenné vált: egykori tulajdonosai eltűntek, a nekik írt levelek felbontatlanul érkeznek vissza a feladóhoz.

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?