Világ hvg.hu 2019. január. 08. 15:50

Január közepétől teljesen betiltják az evést a bécsi metrón

Mivel az U6-os vonalon – ahol az evés tiltását szeptemberben elkezdték – bevált, január közepétől az összes bécsi metróvonalon betiltják az ételek fogyasztását. Az állomásokon továbbra is lehet enni.

Tavaly szeptember eleje óta tilos bármilyen ételt fogyasztani a bécsi U6-os metró szerelvényein – a tiltást 2019. január 15-től az osztrák főváros összes metróvonalára kiterjesztenek. Az új szabályt maguk az utasok kérték egy internetes szavazás során, mivel sokuknak elege lett a pizzától, gyrostól szagos kocsikból. A bécsi közlekedési vállalat, a Wiener Linien végül nemcsak az erős illatú ételeket száműzte a szerelvényekből, hanem egy az egyben betiltotta a szilárd ételek fogyasztását.

Ennek eredményeként jelentősen csökkent a kocsikban keletkező hulladék mennyisége, és a takarítóknak kevesebb ételmaradékot kellett eltakarítaniuk az ülésekről és a padlóról. Az U6-os vonal szerelvényeinek tisztítására 2017-ben 470 ezer eurót költött a Wiener Linien, míg az összes metrószerelvény takarítására több mint kétmillió eurót. Alexandra Reinagl, a vállalat ügyvezető igazgatója elmondta, hogy minden egyes eurót, amit ily módon a szerelvények tisztításán megspórolnak, az állomások és a kocsik modernizálására költik majd.

A tilalom január 15-én lép életbe, és egyből ellenőrzik is a betartását. Aki megszegi, azt egyelőre csak figyelmeztetik, mivel arra számítanak, hogy az utasok betartják majd az új szabályokat. A naponta 250 ezer utast szállító U6-os vonalon zajló tesztidőszak alatt ugyanis például mindössze 61 utast kellett figyelmeztetni. Az új szabályt természetesen empátiával és ésszel alkalmazzák majd, és egyetlen kisgyerektől sem veszik el a kiflicsücsköt vagy almát, amit az út alatt majszol. És ha a szerelvényekben nem is lehet enni, a peronon nem tilos az ételek fogyasztása, inni pedig – alkoholos italokat kivéve – továbbra is bárhol lehet.

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?