Világ MTI 2018. március. 29. 06:30

Még mindig sugárszennyezett víz szivárog a tengerbe a fukusimai erőműből

A fukusimai egyetem környezeti sugárzással foglalkozó professzora szerint létezik egy föld alatti átjáró az erőmű és a tenger között, amelyen át a víz még mindig szivárog a tengerbe.

Hét évvel a fukusimai atomkatasztrófa után még mindig szivárog sugárszennyezett víz a tengerbe a fukusimai erőműből – állapította meg tanulmányában egy japán tudós.

A Kyodo hírügynökség csütörtöki jelentése szerint Aojama Micsio, a fukusimai egyetemen működő, környezeti sugárzással foglalkozó kutatóintézet professzora egy oszakai konferencián mutatta be kutatásainak eredményét. A sugárszennyezett vízzel a tengerbe ömlő cézium 137-es izotóp napi mennyisége kétmilliárd becquerel, ami jelentős csökkenést jelent a hűtőfal üzembe helyezése előtt, 2013-ban mért 30 milliárd becquereles mértékhez képest. A tanulmány szerint a fukusimai atomerőműtől nyolc kilométerre délre fekvő egyik településnél egy liter tengervízben, 0,02 becquerel sugárzóanyag-koncentrációt mértek. Ez a mennyiség Aojama szerint nem jelent veszélyt a halászatra.

Aojama azt a következtetést vonja le, hogy létezik egy föld alatti átjáró az erőmű és a tenger között, amelyen át a víz még mindig szivárog a tengerbe.

A szennyezett víz a három megrongálódott fukusimai reaktor hűtése nyomán keletkezik, a reaktorok alatt gyülemlik fel, s onnan szivárog a tengerbe.

A fukusimai erőművet üzemeltető vállalat, a Tepco a világon egyedülálló föld alatti hűtőfalat épített, hogy a talaj lefagyasztásával akadályozza meg a szennyezett talajvíz eljutását a tengerbe.

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?