Az áfonyafogyasztás csökkentheti a mellrák kialakulásának esélyét egy állatkísérletekre támaszkodó új-zélandi kutatás eredménye szerint.
A Massey Egyetemen folytatott kísérletben a szakemberek kimutatták, hogy az áfonyát is fogyasztó állatok esetében 50 százalékkal alacsonyabb volt az emlődaganatok előfordulási aránya.
"Az áfonya antociánoknak nevezett fitokemikáliákat tartalmaz, amelyek felelősek lehetnek a gyümölcs jótékony hatásaiért az egészségre. Csökkentik a szabadgyökök mennyiségét és az új véredények képződését a szervezetünkben, valamint növelik a hasznos baktériumok számát. Mindezek segítenek a mellrák elleni küzdelemben" - fogalmazott közleményében Janyawat Vuthijumnonk, az egyetem frissen doktori fokozatott szerzett hallgatója.
A kutató szerint a rostokat is tartalmazó áfonyapéppel etetett állatokban jóval kisebb és kevésbé agresszívabb daganatok alakultak ki, mint azokban az állatokban, amelyek a kísérlet alatt egyáltalán nem kaptak áfonyát vagy csak lé formájában.
Az áfonya biológiai tulajdonságait kutató Janyawat Vuthijumnonk emellett úgy találta, hogy az ösztrogén mennyisége - a hormon kulcsszerepet játszik a mellrák kialakulásában - jóval alacsonyabb volt azoknak az állatoknak a szervezetében, amelyek áfonyapéppel kiegészített étrendet kaptak.
"Mindez azt mutatja, hogy nem csupán az áfonyában található fitokemikáliák lehetnek felelősek annak jótékony egészségügyi hatásaiért, hanem a gyümölcs rostjai is fontos szerepet játszhatnak" - olvasható a közleményben.
A kutató szerint a kísérletben vizsgált minden állat másként reagált a környezeti stressz hatására, ezért nem lehet megmondani, hogy az áfonya valóban megelőzheti a melldaganat kialakulását az emberekben. Ugyanakkor a kutatás alapján azt ki lehet jelenteni, hogy a megemelt áfonyafogyasztás csökkentheti a mellrák kialakulásának veszélyét a populációs szinten.