2016. március. 24. 14:26 MTI Utolsó frissítés: 2016. március. 24. 16:09 Világ

Bombázta a török légierő a kurdok iraki állásait

Tizenkét vadászbombázót vetettek be a PKK raktárai és bunkerei ellen.

Légitámadásokat hajtott végre a török légierő a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) terrorszervezet észak-iraki állásai ellen szerdán késő este – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség csütörtökön.

12 vadászbombázó az Irak északi részében fekvő Hakkurk, Haftanin, Avasin és Baszján vidékén összesen 11 célpontra mért megsemmisítő csapásokat, köztük a PKK lőszerraktáraira, bunkereire és óvóhelyeire.

Törökország azután indított kiterjedt légitámadásokat az észak-iraki kurd lázadók ellen, hogy idén Ankarában már két öngyilkos merénylet elkövetéséért is a PKK egyik fiókszervezete, a Kurdisztáni Szabadság Sólymai (TAK) nevű csoport vállalta a felelősséget. Február közepén katonákat szállító autóbuszok mellett robbantottak a merénylők, 29 ember halálát okozva. Március 13-án egy zsúfolt autóbusz ellen követtek el robbantást a török főváros legforgalmasabb utcájában, akkor a két támadóval együtt 38 ember vesztette életét.

Kedden a délkelet-törökországi Hakkari tartományban fekvő Semdinli település környékén bombázott kurd állásokat a török légierő, aminek következtében a PKK 26 felkelője halt meg.

Törökország délkeleti részében két és fél évi fegyverszünet után 2015 júliusában újultak ki a harcok kurd milíciák és a hadsereg között. A biztonsági erők december óta átfogó katonai akciót hajtanak végre a kurd fegyveresek ellen. Az összecsapások során július óta a török haderő katonáiból 260-an, a PKK lázadói közül ezrek estek el, számos helyen kijárási tilalom van érvényben.

Recep Tayyip Erdogan török elnök azt állította, hogy török részről több mint 300 halottja van a harcoknak, míg a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) szerint az összecsapásoknak civilek százai ugyancsak áldozatául estek.

Csütörtök reggel a török hadsereg újabb katonája meghalt, további kilenc pedig megsérült a délkelet-törökországi Nusaybin városban, ahol március 14-én rendeltek el kijárási tilalmat.

A kurd autonómiáért 1984 óta fegyveres küzdelmet folytató PKK-t Törökország, az Egyesült Államok és az Európai Unió is terrorszervezetnek tekinti. A konfliktusban már mintegy 40 ezren vesztették életüket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról