2015. október. 06. 16:20 MTI Utolsó frissítés: 2015. október. 06. 16:22 Világ

Egy baktérium miatt kell kivágni olajfák ezreit Dél-Olaszországban

Összesen háromezer olajfát kell kivágniuk a termesztőknek a dél-olaszországi Puglia tartományban, hogy megállítsák a Xylella fastidiosa nevű baktérium terjedését. A gazdák tiltakoznak a határozat ellen.

Olaszországban hónapok óta próbálják megállítani az Amerikából behozott baktérium terjedését. A Xylella fastidiosa az olajfákat támadja meg és az Európai Unió információi szerint más növényekre is veszélyes.

A rendkívüli kormánybiztos, Giuseppe Silletti tíz napot adott az olívatermelőknek, hogy kivágják a megbetegedett olajfákat, különben büntetésre számíthatnak. A gazdák ugyanakkor jogi úton akarják megakadályozni a fák kivágását, szerintük kivitelezhetetlen ugyanis, hogy a baktériummal fertőzött fa körül száz méteres körzetben kiirtsák az olajfaligetet.

A pugliai termesztők minden kivágott fáért 98-146 euró (30-45 ezer forint) közötti kártérítést kapnak, a teljes összeg legfeljebb 15 ezer eurót (4,7 millió forintot) tehet ki. A tulajdonosok szerint azonban a kártérítés túl alacsony.

Egyelőre nincs gyógymód a veszélyes kórokozó ellen. A Xylella fastidiosa baktérium egyebek mellett a szőlőtőkéken és a citrusféléken idézi elő az úgynevezett Pierce-betegséget: a levelek bebarnulnak, a fákon kis, kemény gyümölcsök fejlődnek csak ki, végül a növény elhal.

Az uniós tagállamoknak a jövőben kötelessége jelenteni, ha valamelyik régióban felüti fejét a betegség, adatokat kell gyűjteniük és el kell határolniuk környezetétől az érintett területet.

Az EU-szakértők abban is megegyeztek, hogy a magas fertőzési kockázat miatt betiltják a kávénövények importját Hondurasból és Costa Ricából.



Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?