2014. június. 21. 17:17 MTI Utolsó frissítés: 2014. június. 21. 17:12 Világ

Ferenc pápa a maffia fellegvárában volt

Ismét elítélte a maffiát Ferenc pápa, aki szombaton az 'ndrangheta nevű szervezett bűnözői csoport fellegvárának számító Calabriában tett egynapos látogatást.

A katolikus egyházfő Castrovillariban meglátogatott egy börtönt, ahol kétszáz elítélttel beszélgetett, köztük külön találkozott egy, a maffia által meggyilkolt hároméves gyerek apjával.

A Vatikán szóvivője szerint a "rendkívül érzelemdús" találkozón a pápa vigasztalta a szülőt és elítélte a gyermekek elleni erőszakot.

A hároméves fiúra januárban gyújtottak rá egy autót, amelyben nagyapjával és egy marokkói nővel utazott. A hatóságok gyanúja szerint a gyermek maffialeszámolás áldozata lett, mivel mindkét szülője drogcsempészet miatt ül börtönben. Az eset nagy felháborodást keltett Olaszországban, de márciusban egy újabb, szintén hároméves gyermek halt meg egy hasonló leszámolásban. A többi elítéltet Ferenc pápa arra buzdította, hogy keressék a teljes feloldozást bűneik alól, és új emberként hagyják el a börtönt.

Az egyházfő a calabriai látogatáson szegényekkel és kábítószerfüggőkkel ebédelt, Cassano allo Ionioban pedig a régió problémáiról, köztük a fiatalok nagy munkanélküliségéről és szervezett bűnözésről beszélgetett ottani papokkal.

A calabriai 'ndrangheta Olaszország egyik legkiterjedtebb bűnszervezete, a nagyrészt drogcsempészetből, kisebb részt a helyi vállalkozók sanyargatásából élő csoport éves forgalmát egyesek 70 milliárd euróra (az olasz GDP 3,5 százalékára) teszik.

Ferenc pápa korábban már többször felszólalt a maffia ellen. Jelentések szerint az antipátia kölcsönös a két fél között, ugyanis az olasz média korábban arról számolt be, hogy a pápa az 'ndrangheta célkeresztjébe került. Ennek oka, hogy Ferenc pápa átláthatóbbá akarja tenni a Vatikánt, ezzel viszont feldühítette a gengsztereket, akik a gyanú szerint korrupt főpapokkal állnak üzleti kapcsolatban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
EURO 2020 - kövesse a foci-Eb összes hírét a hvg.hu-n!
Sport Sztojcsev Iván 2021. június. 15. 16:05

Kezdő tizenegy: Szijjártó szerint elődöntőbe jut a magyar csapat, Rossi negyeddöntőt vár, Hrutka egyetlen rúgott gólt tippelt

Tippelhet bárki bármit az Európa-bajnokságról, semmi nem olyan fontos, mint a magyar csapat eredményei. De kinek lesz igaza a hvg.hu tippversenyében, a Kezdő tizenegyben? A miniszternek, aki szerint az elődöntőig menetelünk? A szövetségi kapitánynak, aki negyeddöntőt vár? Vagy azoknak, akik három meccsre három vereséget várnak? Mutatjuk a játékosaink tippjeit a magyarok teljesítményére.