Világ Neuberger Eszter 2014. május. 29. 19:45

Habermas: Magyarország távolabb került Európától

A szorosabb uniós együttműködés és egy európai alkotmány megalkotásának szükségességéről, valamint ennek korlátairól beszélt Jürgen Habermas az ELTE-n. A neves német filozófus úgy érzi, Magyarország mára sokkal távolabb került Európától, mint 1989-ben.

Az ELTE Jogi Karon nyitotta magyarországi látogatását Európa, Magyarország és egy nemzetek feletti demokrácia projektje című előadásával Jürgen Habermas. A neves német filozófust és társadalomtudóst az Európai gonolkodók programsorozat keretében hívta meg Budapestre az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és a Goethe Intézet.

Habermas 2012-ben kiadott Esszé Európa alkotmányáról című könyvében (magyarul megjelent Papp Zoltán fordításában és az Atlantisz kiadásában) a nemzetek feletti demokrácia modelljét rajzolja fel - erre épült csütörtöki előadása is.

„Annak az érzése vegyül a mai előadásomba, hogy Magyarország mára sokkal távolabb került Európától, mint 1989-ben, amikor élen járt a vasfüggöny lebontásában” – indította előadását témán kívül Habermas, arra utalva, hogy „a kormányváltást rezsimváltássá nyilvánító intézkedések”, amelyek Európában nyilvánvaló aggodalmat keltettek, annak a jelenségnek az eredményei, hogy Magyarországon a rendszerváltás „nem jelentette a korábbi politikai elit teljes diszkreditálódását”.

Zsúfolásig megtelt a terem

Európa projekt továbbgondolva

„A globális világ társadalmi- politikai kérdéseire csak nemzetállamok feletti szinten adható válasz” – magyarázta Habermas, miért gondolja szükségesnek az európai integráció elmélyítését, politikai szintre emelését. Szerinte az eurózóna válsága megmutatta, hogy a politikai unió nélküli valutaközösség működésképtelen, de hozzátette: "ennek ellenére még az egyre csökkenő EU-párti többség sem mutat jelenleg hajlandóságot arra, hogy az európai integráció tovább mélyüljön".

Ezt a problémát Habermas többek között azzal magyarázta, hogy – az USA szövetségi államaival ellentétben – az európai nemzetállamok túl régóta állnak fenn és túl erősek ahhoz, hogy hajlandóak legyenek a nemzetállami érdekeket az EU fölöttük álló szerveinek.

Ahhoz, hogy az „Európa-projekt” egy újabb fejlődési szakaszába lépjen, Habermas az államok közti szolidaritás felébresztését és fenntartását tartja a legfontosabb feltételnek, amelynek, ahogy fogalmazott: „az európai népek gazdasági válság idején igencsak híján vannak”.

Hogyan lehet a szövetség is demokratikus?

"A válság alatt az európai végrehajtó szervek hatalma és mozgástere a tagországok parlamentjeinek kárára bővült, és ez tovább növelte az EU legitimációs deficitjét" - vezette be Habermas a problémát, amelyre a válasz szerinte egy közös európai alkotmány létrehozása, tehát egy politikai unió felállítása lenne. Ez a modell azonban az  Amerikai Egyesült Államokkal ellentétben a tagállamok és a föderáció között nem hierarchikus, hanem heterarchikus viszonyt képzel el, tehát a nemzetállamoknak nem átadni, hanem megosztani kellene a szuverenitásukat az EU szerveivel. Ezzel lehetne Habermas szerint megakadályozni, hogy válság idején egyes EU szervek  túlhatalmat kapjanak - mint például az euróválság idején az Európai Bank, aki jogkörén kívül pénzpiaci szereplőként működött -, növelve ezzel a válságban elmélyült tagállamok abbéli frusztrációját, hogy saját belső demokratikus rendjük uniós szinten semmivé válik.

A Habermas által elképzelt föderális Európa továbbra sem rendelkezne erőszakmonopóliummal, tehát többek között önálló hadsereggel, "meg kell elégednie a jog alkalmazásának elsőségével és a többit a tagállamok végrehajtó szerveire hagyni". Arra a kérdésre pedig, hogy melyek azok az ügyek, amelyekben már nem lehet csak nemzetállami szinten intézkedni, és amelyek megoldásához a jelenleginél nagyobb EU hatalom szükséges, Habermas "a globális társadalom kényszereit" említette: a pénzpiaci kapitalizmus féktelenségére hivatkozva a világméretű bankszektor újraszabályozásának szükségességére és az "országhatárokra fittyet hányó" környezetpolitikai kérdésekre utalt.

"Az aniteuropéer szélsőjobb előretörése a vasárnapi választásokon annak a jele, hogy egy alkotmányozó folyamat közepén vagyunk" - válaszolta Habermas az EP-választásokat firtató kérdésre, mivel több tagországban - Franciaországban, Nagy-Britanniában és Dániában - a szélsőjobboldali populista pártok győztek. "Most először olyan emberek is ülnek az EP-ben, akik arra fogják ösztönözni a többi képviselőt, hogy végre vitába szálljanak velük, nem csak Brüsszelben, hanem odahaza a tagállamokban is" - utalt Habermas a xenofób és populista szélsőjobb térnyerésével való szembenézés kötelességére.

„Kritizáljanak! ’68-asként mindenhez hozzá vagyok szokva.”

A 85 évesen is jó formában lévő Habermas csordultig megtelt teremben tartotta előadását. Nem véletlenül volt nehéz az ELTE ÁJK nagyelőadójába bejutni – aki társadalomtudományokkal vagy filozófiával foglalkozik, szinte garantáltan találkozott már a német filozófus-szociológus szövegeivel. Habermast az újmarxista társadalomkritikus Frankfurti Iskolához sorolják –egyik vezéralakjának Theodor Adornonak volt asszisztense és tanítványa. Habermas neve a kommunikatív cselekvéssel vagy a nyilvános szférával foglalkozó írásai kapcsán lehet ismerős, de közéleti értelmiségiként és publicistaként is nagyon aktív volt az elmúlt évtizedekben. Magyarországon 1989-ben járt először, ez a harmadik látogatása Budapesten. Mostani előadása előtt egykori tanítványa, Weiss János filozófus mutatta be Habermas pályaképét. Művei a legfrissebb kivételével magyarul is olvashatóak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
EURO 2020 - kövesse a foci-Eb összes hírét a hvg.hu-n!
Itthon Lengyel Tibor 2021. június. 20. 15:00

Könnyen szerzett százmilliók - az államban nyugodtan bízhatnak Gődény és társai

Közeledik a 2022-es választás, de még a 2018-as után is 2,1 milliárd forintot próbál behajtani az állam azoktól a pártoktól, amelyek nem érték el akkor az 1 százalékos eredményt és emiatt vissza kellene fizetniük a kampánytámogatást. Köztük van az ezzel már 2014-ben megbukó, de azóta más miatt elítélt egykori monoki polgármester, Szepessy Zsolt, valamint a járványveszélyt tagadó Gődény György pártja is. Semmi garancia nincs rá, hogy mindez nem ismétlődik meg jövőre.