2014. január. 28. 20:58 MTI Utolsó frissítés: 2014. január. 28. 20:58 Világ

Klicsko elküldené Janukovicsot is

Nem tartja elegendőnek Mikola Azarov ukrán miniszterelnök lemondását Vitalij Klicsko, az ellenzéki Ütés (UDAR) párt elnöke.

A politikus kedden újságírók előtt úgy vélekedett, hogy Azarov azért nyújtotta be lemondását, hogy megőrizze tekintélyét. Hangsúlyozta, hogy az egész kormány felelős azért, ami két hónapja az utcákon történik. Kijelentette: Azarov távozása "nem győzelem, csak egy lépés a győzelem felé". Véleménye szerint a tüntetők addig nem hagyják el a Majdant (a kijevi Függetlenség terét), amíg az egész vezetés, Viktor Janukoviccsal az élen nem távozik a hatalomból. 

Klicskóval egyetértve, Oleh Tyahnibok, a Szabadság (Szvoboda) párt elnöke kifejtette: a miniszterelnök lemondása annak jele, hogy a hatalom nem vállalja a politikai felelősséget azért, ami most Ukrajnában folyik. Az pártelnök újságírói kérdésre közölte, hogy jelenleg nincs napirenden az ellenzék részvétele az új kormányban, mivel egyelőre nem tudni, milyen összetételű kabinetet ajánl Janukovics elnök a parlamentnek elfogadásra, egyáltalán kíván-e benne helyet adni az ellenzéknek. 

Julija Timosenko bebörtönzött volt kormányfő keddi üzenetében hangsúlyozta, hogy nem az ellenzék győzelme, hanem az emberek harcának eredménye Azarov távozása a miniszterelnöki posztról, valamint a tüntetéseket korlátozó "diktatórikus" törvények eltörlése. "A győzelem, amelyet ma kiharcolt a Majdan, az első sikeres lépés, de ez még nem elegendő" - szögezte le a politikus. Arra kérte az embereket, hogy ne hagyják abba a küzdelmet, amíg teljesen "fel nem szabadul Ukrajna a diktatúra alól".

Hirdetés
Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.