Pocsolyás bárányhús: itt az újabb kínai élelmiszerbotrány
Pocsolya vizét fecskendezték bárányhúsba a dél-kínai Kanton tartományban, hogy a tömeg növelésével drágábban tudják azt eladni – jelentette a kínai központi televízió. A híradás szerint az esettel kapcsolatban eddig hét embert vettek őrizetbe.
A tettesek egy illegálisan mészárszéken naponta körülbelül száz bárányt öltek le, és eladás előtt utcai pocsolyából nyert, baktériummal szennyezett vizet fecskendeztek a húsokba, hogy azok eredeti tömegüknél többet nyomjanak. Egy-egy állatból származó húsba akár hat kilogrammnak megfelelő mennyiségű vizet is belenyomtak, a hús minőségét pedig hamis hivatali pecséttel "garantálták".
A tévé beszámolója szerint nem tudni, pontosan hová jutott a szennyezett bárányból, az feltehetően a piacokról az utcai árusok asztalaira és a dél-kínai városok, így Kuangcsou éttermeinek tányérjaira is kerülhetett.
A kelet-ázsiai országban szinte alig akad ma már olyan élelmiszer, amellyel kapcsolatban ne látott volna napvilágot botrány az elmúlt hónapokban vagy években. 2013-ban egyebek mellett kadmiumos rizzsel, hamis tofuval, antibiotikumos csirkehússal, betegségben elhullott sertésekkel, patkány és nyest húsának árusításával, átcímkézett gyerektápszerekkel, hamisított alkohollal, újrahasznosított étolajjal és vegyszerrel dúsított tejjel borzolták a kedélyeket.
Kínában hosszú évek óta problémát okoz az élelmiszerbiztonság, ami hosszú évek óta az emberek legnagyobb aggodalmainak egyike. A minőségellenőrök szerint minden évben a lakosság 15 százaléka, vagyis több mint 200 millió kínai betegszik meg szennyezett ételtől.