2013. május. 21. 13:09 MTI Utolsó frissítés: 2013. május. 21. 13:00 Világ

Kalózok csaptak le egy hajóra a Száván

Folyami kalózok megtámadtak és kiraboltak egy horvát hajót Szerbiában, a Száván - adta hírül kedden a Vecernji list című horvát napilap.

Vasárnap 17 óra körül Obrenovacnál két férfi motorcsónakkal megközelítette a Száván lefelé hajózó Segesta tolatóhajót, felmászott rá, késsel és lőfegyverrel megfenyegette a legénységet és üzemanyagot követelt. Az egyik támadó azt kiabálta, hogy ő horvátországi szerb menekült.

Személyi sérülés nem történt, a kár pontos mértéke nem ismert, a kalózok gázolajat, kenőanyagot, fogyóeszközt raboltak, tűzoltóhabbal befújták a parancsnoki hidat és a gépházat, majd sietve távoztak.

"Nem szokatlan, hogy ismeretlenek közelítik meg a hajót, általában árut kínálnak eladásra, vagy üzemanyagot akarnak venni" - mondta a lapnak a hajó kapitánya, hozzátéve, hogy hallott már a szomáliai esetekről, de eddig nem gondolta, hogy a Száván is érheti kalóztámadás.

Az esetet a hajóskapitány jelentette a szerb rendőrségnek. A folyami szállítással foglalkozó Dunavski Lloyd Sisak társaság hajóiról korábban is raboltak Szerbiában, de ez volt az első eset, hogy hajózás közben fegyveresek támadtak a cég hajójára. Állítólag ehhez hasonló történetről Szerbiában eddig a helyszínelést végző terroristaellenes és bűnügyi csoport képviselői sem hallottak.

A hajó hétfőn reggel folytatta útját Belgrád irányába. A Segesta nagyobb mennyiségű vasércet szállít a fekete-tengeri Konstancába, ahonnan az árut egy másik hajó Kínába viszi - derül ki a Vecernji list cikkéből.

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?