2013. május. 06. 18:57 MTI Utolsó frissítés: 2013. május. 06. 18:56 Világ

Újabb kínai élelmiszerbotrány: most a gyömbérrel van baj

Éveken át használtak rendkívül mérgező és tiltott rovarirtó szert a kelet-kínai Santung tartomány gyömbértermelői – derítette ki a kínai központi televízió. Az erről szóló helyszíni riportot hétvégén láthatták a nézők.

A riporterek megtudták, hogy az ország egyik meghatározó gyömbértermelő vidékén, Vejfang város térségében az aldicarb nevű rovarölő szerből az ajánlott mennyiség 3-6-szorosát használták a föld alatti gumók "védelmére". Ráadásul a ciánkálinál csaknem tízszer mérgezőbb peszticid nem is használható gyömbérre. A karbamát-típusú, rendkívül mérgező vegyszer a kínai mezőgazdasági minisztérium szerint csak gyapot-, dohány-, mogyoró-, rózsa- és édeskrumpli-ültetvényeken használható, szigorú ellenőrzés mellett.

A túlzott mértékű szermaradványt tartalmazó növény fogyasztása szédülést, homályos látást, hányingert és légzési problémákat okozhat. A CCTV riportjában elhangzott, hogy egy ötven kilós ember számára mindössze 50 milligramm már halálos adagnak számít.

A beszámoló szerint a vejfangi gazdák 120-300 kilót használtak belőle hektáronként, a biztonságos mennyiség három-hatszorosát. Az egyik megszólaltatott gazdálkodó elmondta, hallott a szer veszélyességéről, ezért a családja fogyasztására szánt növények tábláin nem szórta ki. Egy másik azt mondta, hogy 20 éve használja, amióta megjelent a piacon.

A városvezetés a televíziós leleplezés hatására úgy döntött, hogy szigorú ellenőrzéseket hajtanak végre, és mindenekelőtt elkobozzák a legutóbbi gyömbértermést, amelyet a veszélyes szerrel kezeltek. A tartományi felügyelet ugyancsak nyomozást rendelt el az ügyben.

2012-ben már egyszer országos figyelmet kapott az aldicarb, miután halált okozó uborkákban rátaláltak. 13 embert vesztette így életét a kelet-kínai Anhuj tartományban.

2010-ben az Egyesült Államok környezetvédelmi hatósága és a Bayer CropScience vállalat úgy döntött, hogy 2018-ra teljesen betiltja az aldicarbot, amelyet még szántóföldi növénytermesztés során használnak. Az amerikai állami felügyelet szerint a szer nagy kockázatot jelent, különösen csecsemők és kisgyermekek számára.

Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz 2024. december. 22. 20:00

"Mi csak a gyümölcs ízét tudjuk megőrizni": a magyar szörpforradalom egyik bölcsőjében jártunk

Addig gépesítünk, amíg az nem megy a minőség rovására, vallja Galajda Péter, aki azért kezdett el szörpöt gyártani, mert nem talált megfelelőt a piacon. A Mayer szörp mára az egyik legismertebb prémium élelmiszer lett, ahol ugyan mindig van a polcon a nagymama főzetét idéző eperszörp, de kísérleteznek chilivel és kaporral is.