Világ hvg.hu 2013. április. 16. 18:44

Kukták robbanhattak fel Bostonban – fotó

Kuktaedényekből alakították ki azt a két robbanószerkezetet, amelyek hétfőn délután három embert megöltek és több mint 170 személyt megsebesítettek – közölte az AP hírügynökség a nyomozás részleteit ismerő forrásokat idézve.

Hatliteres kuktákból alakították ki a bostoni maratonnál felrobbantott két robbanószerkezetet, amelyeket fekete táskákba helyeztek – közölte az AP egy, a nyomozás részleteit ismerő forrásra hivatkozva.

A forrás szerint az egyik szerkezetbe fémdarabokat és csapágygolyókat, a másikba pedig szögeket is helyeztek, és a földre helyezték őket. Az AP szerint egy másik forrás – aki szintén név nélkül nyilatkozott a hírügynökségnek – szintén megerősítette, hogy legalább az egyik bombát egy kuktából állították össze.

Szintén kuktabomba volt az egyik robbanószerkezet a 2010-es Times Square-en történt merényletkísérletben, és egy három évvel ezelőtt közzétett belbiztonsági, illetve FBI-felhívás szerint máshol, például Afganisztánban, Pakisztánban, Indiában és Nepálban is használtak már kuktabombákat – írta az AP.

A nyomozók birtokában vannak a bombák darabjai, de azt még nem tudják, hogyan aktiválták őket – tette hozzá az AP-beszámoló. A belbiztonsági felhívás szerint a kuktabombákban a kapcsoló és a detonátor mellett robbanószer is van, általában ammónium nitrát vagy a hadseregnél is használt RDX robbanó nitramin.

Korábban az amerikai média arról számolt be, hogy kisméretű, de halálos szerkezeteket robbantottak fel a bostoni maraton finisénél, amelyeket az első hírek szerint úgy állítottak össze, hogy minél nagyobb pusztítást okozzanak. A CNN nem sokkal a robbantások után közölte, hogy az orvosok csapágygolyókat távolítottak el a sebesültek testéből.

http://info.publicintelligence.net
Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?